Ondernemers Zeeland in race voor Vitaalste Bedrijf

Drie ondernemers zijn in de race voor de titel Vitaalste Bedrijf van Zeeland. ZLM Verzekeringen in Goes, Zeeland Refinery uit Nieuwdorp en Scalda in Terneuzen lopen voorop als het gaat om het gezond houden van hun medewerkers.

Olympisch zwemkampioen Pieter van den Hoogenband maakt binnenkort bekend welke ondernemer zich een jaar lang Het Vitaalste Bedrijf van Zeeland mag noemen.

De drie bedrijven scoren volgens de jury het hoogst als het gaat om strategie, gezondheid & vitaliteit, cultuur & leiderschap, gezond ondernemen, flexibiliteit, communicatie & betrokkenheid.

Tafelvoetballen

ZLM Verzekeringen zette drie jaar geleden de eerste stappen om de 200 medewerkers in beweging te krijgen. Traplopen, een gezonde lunch en ontspannen door bijvoorbeeld een potje tafelvoetbal wordt gestimuleerd.

Een lifecoach helpt de medewerkers om structureel een vitaler leven te gaan leiden. De effecten hiervan zijn op alle fronten meetbaar. De medewerkers voelen zich gezonder en energieker en leveren betere prestaties op de werkvloer.

Verzuimteams

Zeeland Refinery is al jaren een begrip en vormt in de provincie een betrouwbare partner voor werkgelegenheid. Veiligheid en vitaliteit staan voorop binnen het bedrijf. Werknemers krijgen voor zover mogelijk de vrijheid hun werkzaamheden zelf in te plannen.

Er is doorlopend aandacht voor het welzijn van de medewerkers. Ook zijn er verzuimteams die eventuele uitval nauwlettend in de gaten houden. Dit heeft effect; met ongeveer 2 procent ligt het verzuim bij Zeeland Refinery relatief laag.

Duurzaamheid

Scalda is een school voor middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en volwasseneneducatie, die onderwijs verzorgt vanuit elf kleinschalige, vakgerichte colleges. De organisatie heeft recent een breed duurzaamheid inzetbaarheidsbeleid ontwikkeld en geïmplementeerd in het bedrijf.

De scholengroep heeft het programma Enjoy geïntroduceerd, waarmee werknemers worden gestimuleerd om op alle vlakken beter te gaan leven. Het gaat bijvoorbeeld om voedingsadviezen, maar er wordt bijvoorbeeld ook een cursus mindfullness aangeboden.

Finale

De winnaar neemt het aan het einde van het jaar op tegen de winnaars van andere provincies. De prijs voor Het Vitaalste Bedrijf van Nederland wordt in november uitgereikt tijdens de Week van de Ondernemer in Amsterdam. De prijs is een initiatief van ONVZ Zorgverzekeraar en MKB-Nederland.

Het Vitaalste Bedrijf van Nederland 2016 mag het stokje overnemen van Klok Onderhoud- en Afbouwgroep uit Assen. Klok biedt onder andere scholing aan en stimuleert medewerkers om te sporten. Ook besteedt het bedrijf aandacht aan de cyclische werkloosheid die onder meer bij schilders speelt.

Wilt u weten hoe u uw bedrijf vitaler maakt?

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie