Ieder kind moet kunnen sporten. Dat is voor zieke kinderen echter niet zo vanzelfsprekend. Het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht start een project met onder andere een sportdakterras en een sportadviesspreekuur.

Kinderen met een chronische ziekte, kinderen met een blessure en kinderen die moeite hebben met bewegen kunnen niet zo makkelijk elke zaterdag naar het voetbalveld. Toch hebben ook deze kinderen belang bij bewegen. Het Utrechtse Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) is daarom een project gestart: WKZ Sportief.

Met onder andere een sport- en speluur in het kindertheater, een sportdakterras en een sportadviesspreekuur met medisch specialisten van het UMC Utrecht gaan kinderen onder professionele begeleiding bewegen.

Gewone sportclubs

"Vaak kunnen kinderen met een kleine aanpassing of een kleine extra stimulans al meedoen bij gewone sportclubs", legt initiatiefnemer Janjaap van der Net van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht uit. "Maar de bemiddeling op dat gebied ontbreekt. WKZ Sportief probeert de link te vormen tussen de vraag van de kinderen en de mogelijkheden die er zijn."

Gedragsproblemen

Het gaat niet alleen om kinderen die fysiek kleine beperkingen hebben, maar ook om kinderen met gedragsproblemen. "Er zijn bijvoorbeeld kinderen met een kort lontje die het gezag van een scheidsrechter niet kunnen accepteren", legt Van der Net uit. "Met de juiste begeleiding kunnen dat soort problemen vaak worden opgelost."

Soms gaat het om extra fysieke training, soms om bijvoorbeeld een cursus mindfulness. "Maar het belangrijkste is het bewustzijn dat deze groep nu buiten de boot valt. En dat er redelijk eenvoudige oplossingen voor te bedenken zijn."

Spelen en ballen

Burgemeester Jan van Zanen lanceerde WKZ Sportief samen met Jochem Uytdehaage, vitaliteitsambassadeur van ONVZ Zorgverzekeraar. Het project kwam met steun van de zorgverzekeraar van de grond.

"Het is lastig het belang van sporten voor kinderen te overschatten", vindt topatleet Uytdehaage. "Je leert beter hoe je lichaam werkt, en bewegen stimuleert je brein. Daarnaast komt bij zieke kinderen sporten het herstel ten goede."

En 'lekker bewegen' is vaak al simpeler dan ouders soms denken. "Een uurtje lekker gek spelen en voetballen is niet alleen leuk, maar ook heel goed voor je lenigheid en je coördinatie. Dit kan nu zeker op het sportdakterras van het WKZ."

Meer informatie over het Wilhelmina Kinderziekenhuis is te vinden op Gidsingezondheid.nl.