Een cardioloog uit Utrecht gaat experimenteren met een staand spreekuur. Volgens professor Leonard Hofstra wordt op deze manier het brein van zowel de patiënt als de dokter actiever. 

Hierdoor kan de patiënt beter informatie opnemen en blijft de dokter scherper. Hofstra is de eerste in Nederland die een staand spreekuur invoert. De pilot komt voort uit een samenwerking met Cardiologie Centra Nederland en ONVZ Zorgverzekeraar.

Hofstra heeft voor de pilot in zijn praktijk in Utrecht een speciale in hoogte verstelbare tafel. Voor patiënten die niet kunnen of willen staan tijdens het consult kan de tafel naar beneden worden gezet, zodat patiënten kunnen zitten.

Het nieuwe roken

Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bleek onlangs dat Nederlanders gemiddeld bijna negen uur per dag zitten.

“In de geneeskunde, maar ook op de werkvloer dringt steeds vaker het besef door dat zitten het nieuwe roken is”, stelt professor Hofstra. “Veel mensen weten inmiddels dat bewegen goed is tegen overgewicht en dus hoge bloeddruk en tegen hart- en vaatziekten. Maar bewegen is ook goed voor ons brein.''

“Het helpt dus patiënten om informatie beter te onthouden, maar het zorgt er ook voor dat de arts scherper blijft.''

Onlangs riep minister Schippers van Volksgezondheid patiënten nog op het gesprek met een dokter op te nemen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het voor patiënten lastig is om alle informatie die een dokter geeft te onthouden.

Geen barrière

Door te staan komen patiënt en arts dichter bij elkaar, weet Hofstra. Dat doorbreekt de barrière tussen de arts en de patiënt, waardoor ze beter in staat zijn om samen beslissingen te nemen.

Hofstra, die in 2015 werd verkozen tot meest patiëntvriendelijke zorgverlener van 2015, ziet in zijn praktijk in Utrecht dagelijks zo’n 25 patiënten. Hij hoopt dat andere artsen zijn voorbeeld volgen.