'Vergeet vooral niet te genieten tijdens de SingelSwim'

De SingelSwim, die 19 juni plaatsvindt in Utrecht, is een unieke maar ook zware ervaring. Daarom geeft meervoudig schaatskampioen Jochem Uytdehaage deelnemers een aantal tips om de 1,2 of 2 kilometer door de Utrechtse singel zo goed mogelijk te voltooien. 

Met dit bijzondere evenement wordt geld ingezameld voor onderzoek naar de spierziekte FSHD, waar het Hubrecht Instituut in Utrecht zich in heeft gespecialiseerd. 

Techniek is álles, stelt olympisch atleet Jochem Uytdehaage. Hij gaf eerder aan vroege inschrijvers een workshop hoe ze zich het beste in het water kunnen voortbewegen. “Ik ben van oorsprong natuurlijk schaatser, maar het principe is voor alle sporters hetzelfde”, legt hij uit. “Hoe beter je techniek is, hoe meer energie je overhoudt voor de race zelf.”

Verder is het belangrijk dat deelnemers zich van tevoren goed voorbereiden op de weersomstandigheden. “De temperatuur kan natuurlijk variëren”, zegt Uytdehaage. “Maar wees goed gewapend tegen de kou. Een wetsuit is onmisbaar voor een tocht als deze.”

Colaatje drinken

Veel mensen maken zich ook druk om eventuele viezigheid die ze inslikken uit de gracht. “Maar wie enigszins heeft leren ademen als een zwemmer, slikt geen water in”, weet hij uit ervaring. “En als dat wel gebeurt, neem je naderhand een colaatje om de maag even goed schoon te maken.”

Vooral genieten

ONVZ Zorgverzekeraar is partner van de SingelSwim en helpt deelnemers zich goed voor te bereiden. De belangrijkste les die ONVZ-vitaliteitsambassadeur Uytdehaage heeft, is: “Kijk vooral om je heen, dit is een bijzondere tocht, iets wat je niet vaak meemaakt. Het allerbelangrijkste is dat je het leuk hebt.”

Voor meer informatie kijk op www.singelswimutrecht.nl.

Tip de redactie