Het geheim van vitaliteit is balans. Dat is de boodschap van meervoudig schaatskampioen en energiecoach Jochem Uytdehaage. Na het leveren van een topprestatie moet het lichaam weer opladen. Dat is op de werkvloer niet anders. 

“Als je in balans bent, voel je je goed”, stelt de 39-jarige voormalig schaatser. “En dan kan niets je tegenhouden om een topprestatie te leveren. Dat geldt voor sporters, maar ook voor werknemers.”

Veel mensen realiseren zich niet hoeveel zij zich op een gewone dag precies inspannen. En dus ook niet hoeveel herstel zij eigenlijk nodig hebben. De ene keer vraagt je werk meer energie, de andere keer je privésituatie. “Er moet genoeg ruimte voor recovery zijn”, benadrukt Uytdehaage.

Het is belangrijk om genoeg activiteiten te zoeken die helpen om jou weer energie te geven. “Het is prima dat alles belangrijk is, maar er moet ook ruimte zijn voor relativering”, legt de voormalig schaatser uit.

Grasmaaien

Zelf vindt Uytdehaage gras maaien enorm ontspannend. “Of durf eens een keer níéts te doen, dat kan echt een openbaring zijn.”

Op een zelfde manier moeten werkgevers ook op hun werknemers en hun vitaliteit letten, bepleit Uytdehaage. “De invloed die je als baas hebt op het privéleven van je medewerkers is natuurlijk beperkt. Maar zorg wel voor een werkcultuur waarin het gewoon wordt gevonden dat je af en toe ook aan jezelf denkt. Waar prestaties belangrijk zijn, maar waar je het ook moet kunnen zeggen als het een keer te druk of te stressvol is.”

Vitaalste bedrijf

Het is steeds belangrijker dat werkgevers letten op de vitaliteit van hun medewerkers. Daarom organiseren MKB-Nederland en ONVZ Zorgverzekeraar elk jaar de zoektocht naar het Vitaalste Bedrijf van Nederland, oftewel de Nederlandse ondernemer die het duurzaamst met zijn werknemers omgaat.

De prijs voor het vitaalste bedrijf gaat naar de ondernemer die het best in de vitaliteit van zijn medewerkers investeert. Deelnemers worden beoordeeld op hun visie op gezondheid en vitaliteit in hun bedrijf, waarbij onder meer bedrijfscultuur, leiderschap en betrokkenheid van de werknemers belangrijke punten zijn.

Doe mee

De jury kiest de komende maanden twaalf provinciewinnaars. Deze nemen het aan het einde van het jaar op tegen elkaar in de strijd om de titel Het Vitaalste Bedrijf van Nederland. Ondernemers uit Utrecht kunnen zich nog tot 20 mei inschrijven.

Lees hier het hele interview met Jochem Uytdehaage.