Ondernemers Limburg in race voor Vitaalste Bedrijf

Drie ondernemers zijn in de race voor de titel vitaalste bedrijf van Limburg. Tredegar Film Products uit Kerkrade, ingenieursbureau Geonius uit Schinnen en Combo Repair uit Born lopen voorop als het gaat om het gezond houden van hun medewerkers.

Olympisch zwemkampioen Pieter van den Hoogenband maakt binnenkort bekend welke ondernemer zich een jaar lang Het Vitaalste Bedrijf van Limburg mag noemen.

De drie bedrijven scoren volgens de jury het hoogst als het gaat om strategie, gezondheid & vitaliteit, cultuur & leiderschap, gezond ondernemen, flexibiliteit, communicatie & betrokkenheid.

Nachttips

Tredegar Film Products is een leverancier van folies voor het gebruik in de persoonlijke en huishoudelijke markt. Duurzame inzetbaarheid is een aparte afdeling binnen Tredegar; het onderwerp wordt breed gedragen onder de 85 medewerkers. De doelstelling is om alle medewerkers op een gezonde en vitale manier het pensioen te laten halen.

Het bedrijf draait 24/7. Men is er heel bewust van dat nachtarbeid een aanslag is op het welzijn voor mensen. Daarom worden er voor mensen die in de nacht werken tips meegegeven om hier zo goed mogelijk mee om te gaan.

Vertrouwde omgeving

Geonius uit Schinnen is een middelgroot ingenieursbureau met een brede expertise binnen de bouwsector. De positieve bedrijfscultuur staat voorop bij de 185 medewerkers  van Geonius.

Overwerk wordt niet bevorderd bij Geonius; werknemers moeten elke dag bewust de tijd nemen om het hoofd leeg te maken. Iedere medewerker moet zich elk jaar één dag inzetten voor een goed doel. Men kan bijvoorbeeld een hulpbehoevende een leuke dag bezorgen, of een dag een mantelzorger werk uit handen nemen. Twee maal per jaar gaan medewerkers van Geonius koken voor zieke kinderen in de ‘kindervallei’ in Valkenburg.

Persoonlijke aandacht

Combo Repair in Born heeft zich gespecialiseerd in het repareren en reinigen van zeecontainers. De belangrijkste doelstelling is om de vijftig medewerkers  gezond te houden tot aan de pensioenleeftijd.

In samenwerking met de arbodienst wordt regelmatig een vitaliteitscheck gedaan; de directie vindt persoonlijke aandacht en advies voor de werknemers van cruciaal belang. Er worden cursussen aangeboden om overgewicht of rookverslaving aan te pakken. Deze aanpak werpt vruchten af; het ziekteverzuim daalde in vier jaar tijd van 14 naar 2 procent.

Finale

De winnaar neemt het aan het einde van het jaar op tegen de winnaars van de andere provincies. De prijs voor Het Vitaalste Bedrijf van Nederland wordt in november uitgereikt tijdens de Week van de Ondernemer in Amsterdam. De prijs is een initiatief van ONVZ Zorgverzekeraar en MKB-Nederland.

Het Vitaalste Bedrijf van Nederland 2016 mag het stokje overnemen van Klok Onderhoud- en Afbouwgroep uit Assen. Klok biedt onder andere scholing aan en stimuleert medewerkers om te sporten. Ook besteedt het bedrijf aandacht aan de cyclische werkloosheid die onder meer bij schilders speelt.

Wilt u weten hoe u uw bedrijf vitaler maakt?

Lees meer over:
Tip de redactie