Edith Bosch sportte als judoka op topniveau en leerde dat individuele prestaties op dat level niet mogelijk zijn als de neuzen in het team niet dezelfde kant op staan. Dat is op de werkvloer niet anders.

Het aantal prijzen dat de 35-jarige Bosch in haar kast heeft liggen, is indrukwekkend. Al die prestaties waren niet mogelijk geweest zonder het team dat achter haar stond.

Enerzijds zijn dat de professionals die haar bij staan, zoals haar coach, manager, sportarts en fysiotherapeut. “Maar ook de positieve energie van jouw persoonlijke inner circle is van cruciaal belang. Je familie, je partner, je vrienden - de mensen die met jou meeleven en meebewegen.”

Blind vertrouwen

“In sport kamp je soms opeens met een blessure”, legt Bosch uit. “Dat soort tegenslagen kan je opvangen als je blind kan vertrouwen op je team. Als je weet dat alle mensen om je heen het beste met jou voor hebben, dan kan je in dat soort situaties blind op hun oordeel vertrouwen.”

Zo'n vertrouwensband moeten werkgevers ook met hun medewerkers proberen op te bouwen. “Je samenwerking is vastgelegd in een zakelijk contract”, weet de atlete. “Maar de relatie tussen ondernemer en zijn werknemers moet méér dan dat zijn. Je moet elkaar kunnen vertrouwen en alles kunnen zeggen, ook als je daarmee misschien tegen je werkgever in gaat. Voor het optimale resultaat moet je ervoor zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op blijven staan.”

Geen verplicht nummertje

Een baan kan meer zijn dan een verplicht nummertje waarmee een werknemer zijn geld verdient. “Beide partijen hebben er geen baat bij als een werknemer elke dag met tegenzin zijn werk doet”, legt Bosch uit.

“Werk vormt zo'n substantieel deel van ons dagelijks leven. Dus ga als werkgever het gesprek aan als je het gevoel hebt dat een medewerker zich niet gelukkig voelt. Is er een manier waarop jij als werkgever die persoon kan helpen zichzelf verder te ontwikkelen binnen het bedrijf?”

Ondernemers moeten zich altijd blijven realiseren wie zij als mens zijn en waar zij met hun bedrijf voor staan. “Een bedrijf runnen gaat om meer dan alleen de financiële aspecten”, legt de atlete uit. “Wat speelt er onder jouw medewerkers, hoe kijken zij tegen jou en jouw beleid aan? Alleen op die manier creëer je een 'ons'-gevoel.”

Vitaalste bedrijf

Ondernemers die daar voor open staan, zijn succesvollere ondernemers. Daarom organiseren MKB-Nederland en ONVZ Zorgverzekeraar elk jaar de zoektocht naar het Vitaalse Bedrijf van Nederland, oftewel de Nederlandse ondernemer die het duurzaamst met zijn werknemers omgaat.

De prijs voor het vitaalste bedrijf gaat naar de ondernemer die het best in de vitaliteit van zijn medewerkers investeert. Deelnemers worden beoordeeld op hun visie op gezondheid en vitaliteit in hun bedrijf, waarbij onder meer bedrijfscultuur, leiderschap en betrokkenheid van de werknemers belangrijke punten zijn.

Doe mee

De jury kiest de komende maanden twaalf provinciewinnaars. Deze nemen het aan het einde van het jaar op tegen elkaar in de strijd om de titel Het Vitaalste Bedrijf van Nederland. Ondernemers uit Drenthe kunnen zich nog tot 29 juli inschrijven.

Lees het hele interview met Edith Bosch.