Of je Noorwegen nu binnenkomt vanuit de lucht, het water of via land: één ding blijft hetzelfde. Binnen een half uurtje kun je je verliezen in de eindeloze natuur, het ruige landschap, de fjorden, de bergen, de kust.

Diepe fjorden met hoge bergen als coulissen in het landschap. De scherenkust met duizenden eilandjes, veel afgeslepen stenen en hier en daar een hagelwit zandstrand?! Eindeloze meren, kabbelende beekjes of wilde watervallen in het ruige hoogland of tussen pyramidevormige wijdse bergtoppen. Diepe bossen, vol groot en klein wild zoals elanden, vossen, bevers, herten, aurhanen maar toch bovenal rust.

Ontdekkingsreiziger

Een ongekende schoonheid en ongereptheid zomaar voor het grijpen in het Noorden van Europa. De enige fjorden ter wereld waar je zonder problemen met het hele gezin van kunt genieten zonder ontdekkingsreiziger te zijn. Maar stiekem… voel jij je echt wel die ontdekkingsreiziger!

Voor actievelingen

De meeste mensen komen naar Noorwegen voor hun rust, vele ontdekken al snel de eindeloze mogelijkheden die de ongerepte flora en fauna biedt. Eindeloos wandelen, kanoën, fietsen, kajakken, klimmen, vissen, varen, zeilen is hier zonder problemen mogelijk. Op eigen houtje, in een groep met of zonder gids. Ja dat kan ook, zo extreem als je het zelf wil. Met kleine kinderen de natuur in, geen probleem maar laat je goed voorlichten waar de mogelijkheden het beste zijn.

Wild kamperen is toegestaan

Waar in Europa mag je nog wild kamperen? In Noorwegen! trek de wildernis in en geniet van de rust en de ruimte of de warmte van een kampvuur onder de blote hemel en een gebakken zelf gevangen vis.

Ontdek Noorwegen per auto

Veel toeristen kiezen voor een autorondreis (met caravan of camper). Een prima manier om in korte tijd een algemene indruk van delen van dit enorme land te krijgen. Ter vergelijk: Noorwegen van boven naar beneden is net zo lang als de afstand tussen Amsterdam en Lissabon en heeft geen snelwegen!

Het mooiste en grootste deel van Noorwegen ligt echter in de eindeloze gebieden tussen de wegen, vaak niet zichtbaar vanaf de weg, maar wel duidelijk zichtbaar op de kaart. Vanuit een ‘hytte’ (een typisch Noors vakantiehuisje) kun dit soort gebieden erg goed ontdekken. Maak dagtochtjes of meerdaagse tochten van hut naar hut, gebruikmakend van het eindeloze netwerk van openbare hutten van de DNT (de nationale Noorse wandelvereniging).

Oude tradities

Noren zijn erg goed in het benutten van hun wildernis, vaak nog vanuit een oude traditie om te overleven. Ze gaan er nog vaak op uit in de natuur: te voet, op de ski’s, op jacht of gewoon om te wandelen. Om de minder ervaren reiziger ook te kunnen laten genieten van al dit moois zijn er veel lokale gidsen en bedrijfjes gespecialiseerd in allerlei outdoorsporten. Maak hier gebruik van! Als je op eigen houtje het land gaat verkennen, kom je simpelweg niet op de mooiste plekken, deze zijn namelijk niet eenvoudig te vinden. Met een gids kom je hier wel!
Noorwegen: de mogelijkheden zijn enorm, mede door het zeer gevarieerde en uitgestrekte landschap. Een goede voorbereiding is wel een must. Als je weet waar je naar toe gaat en wat je wilt zien, zul je ook meer zien. En onverwachte verrassingen? Daar zorgt de natuur nog wel voor.

Meer weten over Noorwegen? Ga naar Vakantie.nl.