Groene rivierdalen, uitgestrekte landschappen, woeste kusten en Legoland. In Zuid-Jutland vind je het allemaal! De regio biedt perfecte omstandigheden en bezienswaardigheden om een heerlijke vakantie te beleven. Ontdek hier de leukste plaatsen van dit prachtige stukje Denemarken.

Romeinse tijden in Romo

Idyllische dorpjes, wilde rozen en de geur van de zee typeren het liefelijke waddeneilandje Romo. Een ideale bestemming voor de echte levensgenieters. Maak een wandeling langs de historische gebouwen en gezellige terrasjes, bezoek de uitgestrekte stranden, sla een balletje op het golfterrein en geniet van het uitstekende eten. Breng ook een bezoek aan het openluchtmuseum Hjemsted Oldstidspark en stap terug in een dorp uit de ijzertijd. Je komt hier veel interessante en leuke dingen tegen zoals het Romeins festival. Een vakantiegebied waar je alleen maar kunt genieten!

Tip! Verblijf tijdens je vakantie in vakantiepark Rim, in het zuiden van Romo. Dichtbij het strand.

Natuur en cultuur in Tonder

Deze oudste koopstad van Denemarken is vervuld van een prettige en gezellige sfeer. De mooie, kronkelende straatjes vormen het centrum van Tonder. Hier vind je talloze interessante musea en andere bezienswaardigheden. Zo is het Tonder Museum of Drohses Hus met zijn grote collectie kantkloswerk een absolute aanrader. Aangezien de stad middenin het polderland ligt kun je ook hier genieten van al het natuurschoon. Trek je wandelschoenen aan en ga er lekker op uit of struin door de vele kleine winkeltjes waar je van alles kunt kopen.

Flensburg, geschikt voor jong en oud

Flensburg is een historische koopvaardijstad en dat is nog steeds overduidelijk te merken in dit schitterende stadje. Naast een gezellige haven beschikt Flensburg over een uitstekend fiets- en wandellandschap. Bossen, pittoreske dorpjes, schitterende kusten en talloze stranden bieden vele mogelijkheden voor sportievelingen. Ook de rijke cultuur en interessante geschiedenis mogen niet vergeten worden. In de vele musea valt zowel voor jong als oud veel te beleven. Maak een tocht terug in de tijd en bezoek een kasteel of het openluchtmuseum Une-watt waar de hele zomer activiteiten uit ‘het verleden’ te beleven zijn. Natuurlijk mag een wandeling door de kilometerslange loopstraat van Flensburg met zijn oude koopmansbedrijven niet ontbreken.

Tip! Luxe verblijven tijdens je vakantie in Flensburg? Overnacht in Gästehaus Seewarte. Dit gasthuis ligt op een rustige plek net buiten het stadscentrum. Op 2 kilometer afstand van het strand.

Aabenraa, het shopparadijs

Voor winkelliefhebbers is Aabenraa een waar shopparadijs. Je vindt hier de langste autovrije winkelstraat van Denemarken. Deze is maar liefst 1,2 km lang. Speciaalzaken, gezellige marktpleintjes en vrolijke cafeetjes vormen een uitstekende omgeving voor de pure winkelfanaten. Ook staat de stad bol van de historische bezienswaardigheden. Ga op ontdekkingstocht door de kronkelige zijstraatjes, via wandel- en fietspaden en door groene bossen. Een zeer bijzondere ervaring is een rondleiding met een nachtwachter. Hij vertelt je alles over de geschiedenis van de stad. De echte Zuid-Jutlandse sfeer vind je terug in de gezellige volksfeesten en heerlijke streekkeuken.

Tip! Christie's Sdr. Hostrup Kro is een heerlijk charmante herberg, mooi gelegen in het landschap dat zo typisch is voor deze omgeving.

Koninklijke sferen in Sonderborg

Niet voor niets heeft de Deense koninklijke familie hier haar zomerresidentie. Sonderborg biedt de toerist tal van mogelijkheden om te genieten van een heerlijke vakantie. Dwaal bijvoorbeeld door één van de vele kastelen in dit gebied. Vooral het Sonderborg Slot is erg populair vanwege zijn nachtelijke spokenjacht die wordt geleid door in pijen gehulde monniken. Ook het traditionele Zuid-Jutse ringsteekfeest wordt in het nieuwe middeleeuwse ringsteekconcours van Sonderborg Slot gehouden. Rondom de stad vind je schitterende bossen, stranden en water. Of je nu wilt zwemmen, vissen, fietsen of lekker luieren in je strandstoel: het kan allemaal. Natuurlijk mag het gezellige stadsleven met zijn cafeetjes, winkeltjes en kleurrijke marktjes niet ontbreken. Sonderborg is absoluut een plaats om aan te bevelen!

Vejen, een ontdekkingstocht door de natuur

Vejen biedt uitstekende mogelijkheden voor een actieve vakantie in de natuur, een ontdekkingstocht met het gezin of een duik in de geschiedenis van Vejen. De natuur in dit gebied is één van de meest afwisselende van Denemarken. Ontdek al wandelend, fietsend of varend de prachtige elementen van dit stukje Zuid-Jutland. Ben je meer geïnteresseerd in cultuur? Bezoek het streekmuseum Hugum Hjemstavnsgard of beleef het Renaissancefestival op het landgoed Sonderskov.

Fredericia, het hart van Denemarken

Het hart van Denemarken klopt door een boeiende handelsgeschiedenis, prachtige natuurgebieden en een muzikale sfeer. Het centrum van Fredericia werd 356 jaar geleden als vestingstad opgebouwd. Vandaag de dag vind je er heerlijke stadsparken, een interessante historie en groene paden die je langs oude wachthuizen en kanonnen voeren. De kust van Fredericia heeft drie Blauwe Vlag-stranden en is dus een uitstekende plek om van het water te genieten. Daarnaast wordt de stad omringd door een schitterende natuur waar je een wandel- of fietstocht doorheen kunt maken. ’s Avonds komt het muzikale karakter van de stad naar boven in de vele jazzrestaurantjes en de klassieke concerten.

Tip! Verblijf tijdens je vakantie in een van de historische gebouwen die dit deel van Denemarken rijk is. Denk bijvoorbeeld eens aan het Best Western Kryb I Ly. Het hotel van dit restaurant stamt op 1243.

Meer weten over Zuid-Jutland? Kijk op Vakantie.nl.