Het land van de duizend meren, zo wordt Finland ook wel genoemd. In werkelijkheid zijn het er zelfs 188.000! Geen wonder dat Finland de ideale locatie is voor watersport en andere activiteiten in en om het water. Finland, de droom van elke water(sport)liefhebber!

Finland is één van de grootste archipels ter wereld. Het klinkt verbazingwekkend, maar het aantal meren in het land ligt rond de 188.000. Ook stromen er 647 rivieren en wordt het land omsloten door 52.760 vierkante kilometer zee. Niet zo gek dus dat bijna alle Finse steden aan een meer, rivier of zee liggen. Bijna elk gezin heeft wel een bootje en watersport is een populair tijdverdrijf.

Het water op

Ben je in Finland, ga dan vooral eens varen. Met zoveel water zijn de mogelijkheden onbegrensd. Zeilen langs de kust, varen door de meren, een korte cruise of juist een lange vaartocht via rivieren en sluizen: in Finland kan het allemaal.

Aanraders zijn de zogenaamde Lake Adventures. Dit zijn internationaal bekende vaartochten, die in duur variëren van enkele uren tot een paar dagen. Ook de cruise van drie nachten over het Saimaa-meer mag je zeker niet missen. In de leukste stadjes langs de meren wordt aangelegd, zodat je lekker kunt winkelen. Ben je liever kapitein op eigen boot, dan kun je bijna overal een zeil- of motorboot huren. Neem wel eerst even contact op met de Finnish Maritime Administration. Zij kunnen je voorzien van kaarten en tips voor vaartrips.

Avontuurlijk kanoën

Wil je wat meer uitdaging, ga dan kanoën of kajakken. De waterwegen in Finland zijn enorm uitgestrekt, wat het een geliefde plek maakt om per kano of kajak te verkennen. Ook kun je hier veel afwisseling vinden: van heftige stroomversnellingen tot rustig peddelen over de meren en genieten van natuur en rust.

Door het hele land kun je verschillende kano- of kajaktochten boeken. De routes via rivieren en kanalen zijn heel gevarieerd en ook de lange kusten zijn een paradijs voor peddelaars. Het meer Saimaa is ook voor kanoërs een aanrader. Het heeft een oppervlakte van 4.400 vierkante kilometer, met daarbinnen 13.710 eilanden en 14.850 kilometer oevers. Een echt waterlabyrint dus.

Baars, kabeljauw, forel

Recreatief vissen is één van de belangrijkste vrijetijdsbestedingen van de Finnen. Zo’n 40% van de bevolking werpt regelmatig de hengel uit. Het water in Finland is superschoon en kristalhelder. Zelfs midden in de stad kun je nog prima vissen. Voor de visliefhebber is Finland dus een absolute aanrader!

De diversiteit aan visplekken is waarschijnlijk wel de grootste attractie voor hengelaars. Vissen in de meren is weer heel anders dan in een wildstromende rivier of vanaf een eiland of bootje in zee. En ook in de winter kan er gevist worden: ijsvissen! Door gaten in de bevroren meren te boren kun je nog best wat aan de haak slaan.

En wat is er nu lekkerder dan ’s avonds een visje uit eigen vangst op de grill leggen? Hou je van haring, dan moet je naar de Oostzee. Zalm vind je vooral in de rivieren van Lapland. Maar ook baars, kabeljauw en forel zijn in de Finse wateren te vinden.

Meer weten over Finland? Kijk op Vakantie.nl.