De Turkse regering wil de noodtoestand nogmaals verlengen met drie maanden. Dat gebeurde sinds de mislukte staatsgreep in 2016 al zes keer eerder, bericht de krant Hürriyet.

"Het is duidelijk noodzakelijk de noodtoestand te verlengen. Als het parlement instemt, zal dat opnieuw gebeuren", zei vicepremier Bekir Bozdağ op de Turkse televisie.

De regering riep de noodtoestand uit op 20 juli 2016, nadat militairen een vergeefse poging hadden gedaan de regering af te zetten. De huidige termijn verloopt op 19 april.

De oppositie eist al geruime tijd opheffing van de noodtoestand, die de fundamentele rechten van de Turken beperkt. Ook het bedrijfsleven protesteert tegen de lange duur van de maatregel, die investeerders afschrikt.

Avondklok

Door de noodtoestand kan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan verregaand per decreet regeren. Zo kan er een avondklok worden ingesteld, kunnen media worden beperkt, kunnen burgers preventief gefouilleerd worden en kan de overheid spullen in beslag nemen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!