De Turkse president Erdogan dreigt te stoppen met het uitleveren van verdachten aan de Verenigde Staten. Hij zegt zo'n maatregel te nemen als de Amerikanen de geestelijke Fethullah Gülen niet overdragen aan de Turkse autoriteiten.

Erdogan klaagde dat zijn land tot dusver ''twaalf terroristen'' naar de VS heeft gestuurd, zonder daar Gülen voor terug te krijgen. Hij verweet de Amerikanen met smoesjes te komen. De president zei geen 'terroristen' meer uit te leveren als ''jullie hem niet aan ons geven''.

De Turkse regering houdt de in de VS woonachtige Gülen en zijn beweging verantwoordelijk voor de mislukte staatsgreep in 2016. Toen probeerden opstandige militairen tevergeefs Erdogan en zijn regering af te zetten en ontstonden er zware gevechten tussen de coupplegers en de politie. Meer dan driehonderd mensen kwamen tijdens de mislukte coup om het leven.

Naderhand werden tienduizenden Turkse ambtenaren ontslagen of opgepakt, vanwege hun vermeende banden met de Gülen-beweging. Gülen ontkent alle betrokkenheid bij de couppoging.

Wie is Fethullah Gülen?
92
Wie is Fethullah Gülen?