De rechtszaak tegen de vermeende kopstukken van de couppoging vorig jaar zomer in Turkije is dinsdag in Ankara begonnen. Bij elkaar staan 486 verdachten terecht omdat ze de regering van president Recep Tayyip Erdogan wilden afzetten.

Onder hen is de voormalige commandant van de luchtmacht Akin Öztürk die samen met enkele andere militairen van luchtmachtbasis Akinci als de leiders achter de opstand worden gezien.

Van die basis waren de F16-straaljagers afkomstig die bij de coup betrokken waren. De luchtmachtbasis wordt ook wel als "hoofdkwartier" van de coupplegers beschouwd.

Eerste vermeende kopstukken couppoging Turkije voor rechter
46
Eerste vermeende kopstukken couppoging Turkije voor rechter

Ontslagen

Sinds de mislukte couppoging zijn honderdvijftigduizend mensen ontslagen en meer dan vijftigduizend mensen zitten vast vanwege vermeende betrokkenheid bij de coup. In Turkije lopen diverse rechtszaken tegen plegers van de mislukte staatsgreep op 15 juli vorig jaar die aan meer dan 250 mensen hen leven kostte.

Gülen

De Turkse regering denkt dat de in de VS levende geestelijke Fethullah Gülen achter de staatsgreep zit. Hij ontkent de beschuldigingen en zei onlangs zich niet te zullen verzetten tegen een uitlevering aan Turkije als de VS daarmee instemt.

Tijdens de herdenking van de coup in juli, herhaalde Erdogan dat hij bereid is de doodstraf te herinvoeren. Als het parlement dat wil, zal hij de wet daarvoor ondertekenen. Onlangs werd de noodtoestand die sinds kort na de couppoging geldt, voor de vierde keer verlengd.