De Turkse oppositieleider Kemal Kilicdaroglu is zaterdag na een wandeltocht van 24 dagen aangekomen in de Turkse stad Istanbul. Met zijn mars wilde de leider van de CHP protest aantekenen tegen het zonder aanklacht gevangen zetten van een van zijn parlementariërs.

In totaal legde Kilicdaroglu de afgelopen weken te voet 450 kilometer af. De laatste dagen sloten vele tienduizenden aanhangers zich bij hem aan. Daarmee ontpopte zijn mars zich tot het grootste protest tegen president Erdogan en zijn beleid in jaren.

Erdogan zit stevig in het zadel in Turkije en heeft zijn positie het afgelopen jaar weten te verstevigen door na de mislukte coup grote zuiveringen door te voeren in het ambtenarenapparaat, de politie en de media.

Meer dan 150.000 Turken werden ontslagen of vastgezet omdat zij 'revolutionaire sympathieën’ zouden hebben.

Europees Hof

Ondanks alle repressie van Erdogan stemde bijna de helft van de bevolking tegen het referendum waarmee de Turkse president zichzelf vanaf 2019 nog meer macht wil toekennen. Hij wil onder meer het parlement efficiënt buiten spel zetten en het ambt van premier afschaffen.

De CHP, de partij van Kilicdaroglu, tekende deze week bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens bezwaar aan tegen het referendum. De verkiezing zou niet eerlijk zijn verlopen. Dit was eerder ook al de constatering van waarnemers van de Europese Unie die toezicht hielden op het referendum.