De Turkse vicepremier Tugrul Türkes is volgende week dinsdag niet welkom in Apeldoorn voor een herdenking van de mislukte staatsgreep in Turkije van een jaar geleden. Dat heeft het kabinet vrijdag gemeld.

Türkes wil te gast zijn bij een herdenking van de Unie van Europese Turkse Democraten (UETD) in congrescentrum Orpheus.

Het kabinet acht echter een bezoek van een Turkse bewindsman aan Nederland op dit moment niet gewenst. 

Volgens het kabinet is het "gezien de huidige omstandigheden in de bilaterale relatie tussen onze landen" niet gewenst dat Türkes of een ander lid van het kabinet naar Nederland komt.

Volgens premier Mark Rutte is het ''een logisch gevolg van de gebeurtenissen in maart" dat de Turkse bewindsman op dit moment niet in Nederland welkom is. 

Spanningen

In maart liepen de spanningen tussen Nederland en Turkije hoog op toen het kabinet weigerde in Nederland Turkse bewindslieden te laten spreken in het kader van een Turks referendum. Het vliegtuig met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken mocht niet landen en de Turkse minister van Familiezaken moest het land onder politiebegeleiding verlaten.

De Turkse regering nam daarna maatregelen. Ze eiste excuses van Nederland en de Nederlandse ambassadeur mocht niet terugkeren naar zijn post in Ankara. ''Gezien de huidige omstandigheden in de bilaterale relatie tussen onze landen achten wij op dit moment een bezoek van de Turkse vicepremier Türkes of een ander lid van de Turkse regering niet gewenst", aldus Rutte.

Turkse minister staande gehouden en teruggestuurd
69
Turkse minister staande gehouden en teruggestuurd

Duitsland

Ook Duitsland weigerde medewerking aan bezoekjes van Turkse bewindslieden om bij Turkse kiezers campagne te voeren. Bondskanselier Angela Merkel verbood Erdogan ook om rond de G20-top van vrijdag en zaterdag een toespraak voor zijn landgenoten te houden.

Bovendien mogen enkele lijfwachten die in mei in Washington slaags raakten met demonstranten voor de Turkse residentie Hamburg niet in.

Herdenking

De bijeenkomst op 11 juli is volgens het UETD een herdenking van de mislukte couppoging op 15 juli vorig jaar, die door ingrijpen van aanhangers van president Recep Tayyip Erdogan werd verijdeld.

Sinds de mislukte coup heeft Erdogan vele tienduizenden tegenstanders opgepakt en vastgezet, zoals leden van oppositiepartijen, journalisten en rechters. Ook heeft hij de persvrijheid en de vrijheden van minderheden flink ingeperkt. Deze acties hebben geleid tot veel kritiek van de internationale gemeenschap.