Idil Eser, de directeur van Amnesty International in Turkije, is woensdagochtend gearresteerd, samen met zeven andere Turkse mensenrechtenactivisten en twee internationale trainers. Zij namen deel aan een training van een Nederlandse ontwikkelingsorganisatie.

Projectmedewerker Wieke Meilink van het Humanistisch Instituut voor Ontwikkelingssamenwerking (Hivos) vertelde donderdagochtend vroeg dat de organisatie nog geen contact heeft kunnen leggen met de gearresteerde activisten en medewerkers.

Directeur Emel Kurma van de lokale mensenrechtenorganisatie Helsinki Citizens Assembly zegt dat de Duitse en Zweedse trainer vastzitten op het Büyükada-eiland bij Istanbul, waar de training plaatsvond. De Turkse mensenrechtenactivisten zijn naar een onbekende locatie gebracht.

De hoteleigenaar was ook aangehouden, maar kwam rond middernacht weer vrij.

Hivos heeft contact over de zaak met de VN-rapporteur mensenrechten, lokale partnerorganisaties en advocaten.

'Grotesk machtsmisbruik'

Amnesty International noemt de arrestatie van Eser en de andere mensenrechtenactivisten in een verklaring ''grotesk machtsmisbruik" en roept op tot hun onmiddellijke vrijlating.

De voormalige directeur van Amnesty Turkije, Taner Kilic werd begin juni ook gearresteerd. Hij is in staat van beschuldiging gesteld wegens 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. Volgens de Turkse aanklager heeft hij banden met de Gülenbeweging, die door Ankara wordt gezien als de organisator van de couppoging van vorig jaar.