De Turkse autoriteiten hebben dinsdag de directeur van Amnesty International Turkije opgepakt, de advocaat Taner Kilic. Volgens het dagblad Hürriyet wordt hij ervan verdacht banden te hebben met Fethullah Gülen. Het huis en kantoor van Kilic zijn doorzocht.

Naast Kilic werden nog eens 22 andere advocaten opgepakt. De verdachten zouden een messenger app gebruikt hebben, die populair is bij aanhangers van Gülen. Volgens lokale media gaat het om de Bylock app, waarmee gebruikers berichten kunnen versleutelen.

De mensenrechtenorganisatie eist de onmiddellijke vrijlating van directeur Kilic en de andere advocaten, omdat er geen bewijs zou zijn van betrokkenheid bij de Gülen-beweging. De arrestatie van Kilic leek geen directe aanval op het werk van Amnesty zelf, aldus een woordvoerder. 

Ontslaggolf

Volgens de Turkse overheid  zit de Gülen-beweging achter de mislukte staatsgreep van juli 2016. Sinds de coup zijn vijftigduizend mensen opgepakt. De Turkse overheid heeft nog eens 150.000 ambtenaren, onder wie soldaten, politiemensen en leerkrachten ontslagen. Zij worden allen verdacht van connecties met "terroristische organisaties en structuren die een bedreiging voor de nationale veiligheid vormen". 

Enkele honderden ambtenaren zijn inmiddels weer aan het werk, maar in mei van dit jaar meldde Amnesty International nog dat de ontslaggolf het levensonderhoud van tienduizenden overheidsmedewerkers een stuk moeilijker heeft gemaakt.

De islamtische geestelijke, die al sinds 1999 in de Verenigde Staten woont, spreekt betrokkenheid bij de staatsgreep stellig tegen. Maandag liet het Turkse ministerie voor Binnenlandse Zaken weten dat het Gülen en zo'n 130 anderen het Turkse burgerschap zou ontnemen, als zij niet binnen drie maanden naar het land terugkeren.

KIJK: Wie is Fethullah Gülen?
KIJK: Wie is Fethullah Gülen?