'Ontslagen Turkse ambtenaren hebben moeite met levensonderhoud'

De ontslaggolf onder Turkse overheidsmedewerkers na de mislukte staatsgreep in juli vorig jaar heeft het levensonderhoud van tienduizenden mensen een stuk moeilijker gemaakt.

Volgens Amnesty International is het leven verwoest van de meer dan honderdduizend politiemensen, militairen, magistraten, artsen, academici en leraren die werden ontslagen.

Hun carrières werden abrupt onderbroken en de toegang tot andere banen is hun ontzegd. Ze kunnen evenmin aanspraak maken op sociale voorzieningen. Ontslagen ambtenaren zijn volgens Amnesty aangewezen op hun spaargeld, steun van vrienden en familie, werk in de informele sector of minieme toelages van hun vakbonden.

Onderzoekers van Amnesty spraken met tientallen getroffenen. Niemand van hen had uitleg gekregen over de reden van ontslag, behalve dat er vermoedens waren van banden met terroristische groeperingen.

Noodtoestand

Door de noodtoestand die kort na de couppoging werd afgekondigd kunnen de Turkse autoriteiten per decreet regeren. Toezicht door het parlement of de rechterlijke macht is er nauwelijks.

De politie in de Turkse hoofdstad Ankara pakte in de nacht van zondag op maandag twee leerkrachten op die in hongerstaking waren om hun baan terug te eisen. Literatuurprofessor Nuriye Gülmen en Semih Özakca namen sinds 9 maart alleen nog water, suiker, zout en vitamine B tot zich, waardoor volgens het persbureau DPA hun gezondheidstoestand kritiek was geworden.

Rechtszaak

Net buiten Ankara is maandag ook de rechtszaak begonnen tegen ruim tweehonderd verdachten van de mislukte staatsgreep. Het gaat onder meer om het voormalige hoofd van de luchtmacht en tientallen generaals, kolonels en majoors. De verdachten werden onderweg naar de rechtbank langs woedende betogers geleid. Zij eisten de doodstraf en gooiden met stroppen. 

Het proces vindt plaats in een speciaal voor de gelegenheid gebouwde rechtbank in Sincan, buiten Ankara. Er zijn in totaal 221 verdachten, van wie er twaalf voortvluchtig zijn. Bij de couppoging kwamen in juli 2016 meer dan 240 mensen om het leven, onder wie veel burgers.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie