De online hoofdredacteur van de Turkse oppositiekrant Cumhuriyet, Oguz Guven, is vrijdag opgepakt door de Turkse politie.

Guven zou gearresteerd zijn vanwege een artikel die de journalist publiceerde over de dood van de hoofdaanklager van de provincie Denizli. Laatstgenoemde kwam afgelopen woensdag om bij een auto-ongeluk. 

Dat vertelt een politieagent, die anoniem wil blijven omdat hij niet met de media mag praten, tegenover Aljazeera.

Cumhuriyet gaf op de website van de krant geen reden voor de aanhouding van de hoofdredacteur. Guven twitterde vrijdagochtend zelf over zijn aanhouding, maar gaf verder geen details.

Gülen

De Turkse politie pakte in oktober al een aantal medewerkers van de anti-regeringskrant op, onder wie hoofdredacteur Murat Sabuncu. Zij werden beschuldigd van het begaan van misdaden namens Koerdische militanten en de organisatie van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen.

Volgens staatspersbureau Anadolu zitten momenteel nog twaalf journalisten en leidinggevenden van de krant vast.

Journalisten in Turkije moeten sinds de neergeslagen couppoging op hun tellen passen. Tientallen Turkse mediabedrijven kregen een verbod opgelegd.

Beurs

De Turkse politie heeft vrijdag ook 53 voormalige werknemers van de beurs in Istanbul opgepakt. Ze worden volgens de krant Habertürk verdacht van banden met de beweging van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen.

Agenten deden vroeg in de ochtend invallen op zeventig adressen. Ze zochten verdachten die uit hun functie waren gezet na de mislukte staatsgreep van vorig jaar. De Turkse autoriteiten denken dat het netwerk van Gülen achter die couppoging zit. De geestelijke ontkent dat.

De Turkse politie heeft ongeveer 49.000 mensen opgepakt vanwege de couppoging. Ook zijn zo'n 145.000 personen ontslagen of geschorst. Het gaat onder meer om ambtenaren en academici.