De politie in Istanbul heeft maandag meer dan tweehonderd demonstranten opgepakt bij een 1 mei-mars. Ook werden traangas en rubber kogels afgeschoten op de menigte.

In veel steden vinden op 1 mei bijeenkomsten plaats ter gelegenheid van de Dag van de Arbeid.

De vakbonden die de demonstraties hadden georganiseerd, beloofden van tevoren niet op het Taksim-plein te komen, een plek waar traditioneel veel protesten tegen de overheid plaatsvinden. Toch probeerde een groep demonstranten naar het plein te gaan.

Er was veel politie-inzet om de demonstraties in de gaten te houden. Er vlogen meerdere helikopters boven de stad. Demonstranten die toch richting het Taksim-plein gingen, werden in de wijk Mecidiyekoy door de politie uiteen gejaagd. Ook in het stadsdeel Besiktas werden tientallen mensen opgepakt.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Istanbul zijn er veertig Molotov-cocktails, zeventien handgranaten en 176 stuks vuurwerk in beslag genomen.

Politie grijpt in bij protesten tijdens Dag van de Arbeid in Istanbul
Politie grijpt in bij protesten tijdens Dag van de Arbeid in Istanbul

Spanningen en ontslagen

Er heerst veel spanning in het land en de stad nadat president Recep Tayyip Erdogan vorige maand met nipte meerderheid een referendum won dat hem meer macht geeft. De afgelopen weken werden, net als na de mislukte coup in de zomer van 2016, tienduizenden Turkse critici ontslagen of opgepakt. Afgelopen week werden al 3.900 ambtenaren weggestuurd omdat zij sympathie voor Gülen zouden hebben. Het ging vooral om medewerkers van de ministeries van Justitie en Geloofszaken.

De teller stond voor de laatste golf al op ongeveer 120.000 ontslagen. Meer dan 40.000 mensen zijn inmiddels gearresteerd omdat zij foute denkbeelden zouden hebben.

Afgelopen weekend blokkeerde Turkije informatiesite Wikipedia. Dit omdat de online encyclopedie weigert artikelen weg te halen waarin wordt beweerd dat Turkije terreurorganisaties ondersteunt.