Turkije heeft in een nieuwe ontslaggolf na de mislukte staatsgreep van vorig jaar zomer meer dan 3.900 overheidsdienaren naar huis gestuurd. Het lijkt de grootste zuivering sinds de couppoging vorig jaar.

Het gaat om ambtenaren in openbare dienst, militairen en politiemensen. Zij worden allen verdacht van connecties met "terroristische organisaties en structuren die een bedreiging voor de nationale veiligheid vormen", liet de regering zaterdag weten in de officiële staatscourant.

Onder de weggestuurde ambtenaren zijn ruim elfhonderd werknemers van het ministerie van Justitie onder wie gevangenisbewaarders, bijna vijfhonderd academici en ruim tweehonderd medewerkers van het ministerie van Geloofszaken.

De teller stond voor de laatste golf al op ongeveer 120.000 ontslagen. Meer dan 40.000 mensen zijn gearresteerd.

Het staatspersbureau Anadolu meldde zaterdag dat 731 eerder ontslagen ambtenaren weer aan het werk mogen.

Overzicht: Schorsingen en arrestaties in Turkije sinds couppoging
Overzicht: Schorsingen en arrestaties in Turkije sinds couppoging

Datingprogramma's

Volgens familieleden van ambtenaren die sinds juli vorig jaar zijn vastgezet of ontslagen hebben zij niets te maken met de poging tot staatsgreep en zijn zij slachtoffers van zuiveringen die zijn bedoeld om de macht van president Erdogan verder te consolideren. 

Zaterdag werd ook bekend dat datingprogramma's op de Turkse televisie per presidentieel decreet zijn verboden. Volgens de regering stroken de programma's niet met de traditionele Turkse waarden, meldt AFP.