
Erdogan zet ruim negenduizend agenten op non-actief
Het gaat om vermeende aanhangers van de beweging van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen. Die wordt door Turkije gezien als het brein achter de couppoging vorig jaar zomer.
Ook de 9.103 agenten zijn op non-actief gesteld worden ervan verdacht te sympathiseren met Gülen.
Het land vaardigde ook nog eens meer dan drieduizend nieuwe arrestatiebevelen uit voor mensen die iets met de mislukte staatsgreep te maken zouden hebben. Gülen verblijft in de VS en Ankara wil dat de Amerikanen hem uitleveren.
De arrestatiegolf woensdag vond plaats in 72 provincies van het land. Turkije spreekt van ''geheime imams'' die waren geïnfiltreerd in het politiekorps. Sinds de couppoging in juli zijn ongeveer 40.000 mensen gearresteerd en verloren 120.000 mensen hun baan.

Wie is Fethullah Gülen?
Raad van Europa
Dinsdag liet de Raad van Europa nog weten Turkije onder de loep te nemen vanwege de verslechterde mensenrechtensituatie. Ook de haperende rechtsstaat en het functioneren van de democratie komen weer onder toezicht.
Sinds de verijdelde staatsgreep van vorig jaar heeft de Turkse regering tal van maatregelen genomen die op gespannen voet staan met de Europese waarden die de Raad van Europa verdedigt. De parlementariërs steunden ook een oproep om opgesloten journalisten en activisten vrij te laten.
Bij de Raad van Europa, die losstaat van de EU, zijn 47 landen aangesloten, waaronder Rusland en ook Turkije zelf.