Turkije heeft woensdag meer dan duizend mensen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep vorig jaar.

De actie richtte zich vooral op de Turkse politie en de meeste gearresteerden zijn dan ook politieagenten. Turkije spreekt van ''geheime imams'' die waren geïnfiltreerd in het politiekorps.

De arrestatiegolf woensdag vond plaats in 72 provincies van het land. Tegen zo'n drieduizend vermeende aanhangers van de beweging van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen werd een nieuw arrestatiebevel uitgevaardigd. 

Sinds de couppoging in juli zijn ongeveer 40.000 mensen gearresteerd en verloren 120.000 mensen hun baan.

Turkije ziet de in de Verenigde Staten wonende Gülen als het brein achter de couppoging in juli 2016. Ankara wil dat de VS Gülen uitlevert aan Turkije.

KIJK: Wie is Fethullah Gülen?
KIJK: Wie is Fethullah Gülen?

Raad van Europa

Dinsdag liet de Raad van Europa nog weten Turkije onder de loep te nemen vanwege de verslechterde mensenrechtensituatie. Ook de haperende rechtsstaat en het functioneren van de democratie komen weer onder toezicht.

Sinds de verijdelde staatsgreep van vorig jaar heeft de Turkse regering tal van maatregelen genomen die op gespannen voet staan met de Europese waarden die de Raad van Europa verdedigt. De parlementariërs steunden ook een oproep om opgesloten journalisten en activisten vrij te laten.

Bij de Raad van Europa, die losstaat van de EU, zijn 47 landen aangesloten, waaronder Rusland en ook Turkije zelf.