De Raad van Europa legt Turkije onder de loep vanwege de verslechterde mensenrechtensituatie. Ook de haperende rechtsstaat en het functioneren van de democratie komen weer onder toezicht.

Dat heeft de parlementaire vergadering van de in Straatsburg gevestigde organisatie dinsdag besloten. 113 parlementariërs stemden voor en 45 tegen.

Sinds de verijdelde staatsgreep van vorig jaar heeft de Turkse regering tal van maatregelen genomen die op gespannen voet staan met de Europese waarden die de Raad van Europa verdedigt. De parlementariërs steunden ook een oproep om opgesloten journalisten en activisten vrij te laten.

Turkije was tot 2004 ook onderwerp van onderzoek. Niet lang nadat dat was afgesloten, opende de Europese Unie de onderhandelingen over een Turks EU-lidmaatschap.

Bij de Raad van Europa, die losstaat van de EU, zijn 47 landen aangesloten, waaronder Rusland en ook Turkije zelf.

Politiek motief

De Turkse premier Binali Yildirim zei dinsdag in een reactie dat de relaties met de EU op het laagste punt in de recente geschiedenis zijn beland. De Turkse regering beraadt zich volgens Yildirim op een reactie.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken ziet politieke motieven achter het  "onrechtvaardige besluit" om het land weer onder toezicht te stellen. Dat laat Turkije "geen andere keus’’ dan zijn lidmaatschap te heroverwegen". Het departement meldt verder dat Turkije een ''solide verdediger is van Europese idealen en waarden''.

Amnesty International beschouwt het besluit als een "duidelijke en krachtige boodschap aan Ankara dat Turkije zijn aanval op de mensenrechten moet beëindigen". De mensenrechtenorganisatie is blij dat ''alle beschikbare instrumenten'' worden ingezet om ervoor te zorgen dat Turkije zijn verplichtingen nakomt.