De uitspraak van de Raad van Europa, dat het geen mogelijkheden ziet om de uitslag van het Turkse referendum te laten schrappen, is een tegenvaller voor de Turkse oppositie.

De oppositie overwoog namelijk de referendumuitslag voor te leggen aan de Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Het hof deed niet eerder uitspraak in een dergelijke zaak.

Donderdag laat de Raad van Europa echter weten dat "geen enkele internationale instelling de mogelijkheid heeft om een referendumuitslag in een land ongeldig te verklaren."

Secretaris-generaal Thorbjørn Jagland waarschuwt wel dat het herinvoeren van de doodstraf door Turkije niet verenigbaar zou zijn met het lidmaatschap van de Raad van Europa, waar Turkije al sinds 1950 bij is aangesloten. "Daar kan er geen compromis zijn. Anders gaat het Europese continent ten onder", stelde de Noor.

De tientallen leden tellende raad maakt geen onderdeel uit van de EU, maar streeft ernaar de democratie en mensenrechten te bevorderen in Europa. Dat staat op gespannen voet met het voornemen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de doodstraf weer op de politieke agenda te zetten.

Zondag stemde een nipte meerderheid voor de grondwetswijziging die de Turkse president meer bevoegdheden moet geven.

Aanhangers Erdogan vieren uitslag Turks referendum in Ankara
Aanhangers Erdogan vieren uitslag Turks referendum in Ankara