
EU roept Turkije op twijfels rond referendum te onderzoeken
De woordvoerder van het dagelijks bestuur van de EU riep de Turkse autoriteiten op "de volgende stappen zorgvuldig te overwegen".
Internationale waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) kwamen maandag met een kritisch rapport over de stembusgang. Volgens de organisatie hadden de twee partijen geen gelijke kansen. Ook kwam er, ook vanuit Turkije zelf, veel kritiek op het besluit van de Turkse kiesraad om ongestempelde stembiljetten te accepteren.
Het ja-kamp van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan behaalde zondag een nipte meerderheid voor de grondwetswijziging die de president meer macht moet geven.

Erdogan erkent rapporten OVSE over Turks referendum niet
'Respecteren'
Erdogan heeft de kritiek verworpen van waarnemers die stellen dat het referendum van zondag onder oneerlijke omstandigheden is verlopen. "Ken je plaats", zei hij richting de OVSE.
De Turkse premier Binali Yildirim vindt dat de discussie over mogelijke onregelmatigheden rond het Turkse referendum nu voorbij is. "Iedereen zou de uitkomst moeten respecteren, vooral de belangrijkste oppositie", stelde hij.
Yildirim zei tegen parlementariërs dat de uitkomst van de volksraadpleging over het uitbreiden van de presidentiële bevoegdheden "de wil van het volk" is. "Het debat is voorbij", zei de premier, die tevens voorzitter van is van de AK-partij. Hij bestempelde kritiek op de stembusgang als een tevergeefse poging om twijfel te zaaien over de uitkomst.
Ongeldig verklaren
De grootste oppositiepartij in Turkije heeft dinsdag een officieel verzoek ingediend bij het hoogste kiescollege van het land om de uitslag van het referendum ongeldig te verklaren. De vice-voorzitter van de partij CHP, Bülent Tezcan, verklaarde daarbij dat het aantal "verdwenen stemmen" tijdens het referendum "ongekend" is voor Turkse verkiezingen.
De partij vroeg maandag al aan het college om de uitslag ongeldig te verklaren, maar maakte dat dinsdag officieel.
Volgens de CHP hebben veel Turken niet met volledige privacy hun stem kunnen uitbrengen. Ook zouden veel stemmen in het geheim zijn geteld.