
Turkse Nederlanders mogen Turkije niet verlaten door uitreisverbod
Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag na berichtgeving van de NOS. Het gaat voornamelijk om mensen die betrokken zijn bij de Gülen-beweging. Gülen en zijn aanhangers worden er door de Turkse regering van verdacht achter de mislukte staatsgreep van vorig jaar juli te zitten.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er zeker tien Nederlanders bekend zijn die problemen hebben om Turkije te verlaten. Zij krijgen bijstand van Nederlandse diplomaten ter plaatse.
Volgens bronnen van de NOS gaat het om mogelijk zelfs honderd mensen die problemen ondervinden bij het uitreizen.
Vooral mensen die in Turkije studeren of bij familie verblijven hebben problemen om het land te verlaten. Ook Turken met een andere tweede nationaliteit ondervinden beperkingen bij het terugkeren naar huis.
Conflict Nederland-Turkije
Vorige maand verbood Nederland Turkse ministers campagne te voeren voor een referendum in april. De Turkse minister van Familiezaken kwam toch naar Rotterdam en werd gedwongen het land te verlaten. Vervolgens braken bij het Turkse consulaat in Rotterdam rellen uit en ontstond een hoog oplopend conflict tussen de regeringen van Nederland en Turkije.
Het uitreisverbod heeft echter niets van doen met het recente conflict tussen Nederland en Turkije, benadrukt het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Buitenlandse Zaken heeft contact met de Turkse autoriteiten over de uitreisbeperkingen. "Persoonlijk heb ik dit op hoog politiek niveau aangekaart", zegt minister Koenders van Buitenlandse Zaken.
Op verzoek van de mensen die het aangaat, werkt Buitenlandse Zaken in discretie aan een oplossing. "Ik wil dat de mensen in kwestie snel duidelijkheid krijgen en desgewenst naar Nederland kunnen", aldus Koenders.
