Turkije zal vervroegde verkiezingen houden als het pakket grondwetswijzigingen, die de regerende AK-partij van president Recep Tayyip Erdogan door wil voeren, geen meerderheid in het parlement krijgt.

Dat meldt het staatspersbureau Anadolu donderdag.

Het Turkse parlement is deze week begonnen met debatteren over een pakket grondwetswijzigingen waarmee Erdogan een langgekoesterde wens waar zou kunnen maken: de macht geconcentreerd rondom zijn persoon. Erdogan en zijn aanhang beweren dat Turkije een sterk uitvoerend presidentschap nodig heeft om een terugkeer naar de fragiele coalitieregeringen van het verleden te voorkomen.

In het kader van de hervorming zou Erdogan ministers mogen ontslaan en benoemen, de leiding van de regerende partij mogen overnemen en tot 2029 blijven regeren.

Tot dusver heeft de AK-partij geen meerderheid voor het pakket, maar een referendum zou uitkomst moeten bieden. 

Vechtpartij in Turks parlement tijdens debat over macht Erdogan
Vechtpartij in Turks parlement tijdens debat over macht Erdogan

Oppositie 

De oppositie zegt de grondwetswijzigingen tegen te zullen houden, maar maakt waarschijnlijk weinig kans. Met name de CHP en de pro-Koerdische HDP vrezen dat de maatregelen een autoritair bewind met zich meebrengen. 

Om de grondwet te kunnen wijzigen heeft de AK-partij een tweederde meerderheid nodig in het parlement. Met de steun van de nationalistische MHP-partij komen beide partijen op 355 zetels, terwijl er 367 nodig zijn. 

Mocht het tot nieuwe verkiezingen komen dan wordt dat in de lente gepland.