Twee mensen zijn donderdag om het leven gekomen toen een autobom ontplofte bij een gerechtsgebouw in de Turkse kustplaats Izmir, in het westen van Turkije.

Het gaat om een politieman en een medewerker van het gerechtsgebouw. Vijf anderen zijn gewond geraakt, van wie een paar ernstig.

De Turkse politie schoot nog voor de explosie twee verdachte aanslagplegers dood, toen zij de auto voor de deur van het pand van Justitie parkeerden. Zij waren bewapend met kalasjnikovs en handgranaten. Een tweede voertuig, die waarschijnlijk ook toebehoorde aan de daders, is gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Er wordt nog jacht gemaakt op een derde verdachte.

Volgens de gouverneur van Izmir, Erol Ayyildiz, wijzen de eerste bevindingen erop dat militanten van de verboden Koerdische arbeiderspartij PKK verantwoordelijk zijn voor de terreurdaad.

Enorm bloedbad

Vicepremier Veysi Kaynak concludeerde dat de terroristen van plan waren een enorm bloedbad aan te richten. ''Gezien de voorbereiding en uit de wapens, bommen en munitie die zijn aangetroffen valt op te maken dat ze een heel grote gruweldaad voor ogen hadden.'' Hij voegde eraan toe dat wie er ook achter de aanslag zit, Turkije zijn militaire activiteiten in Syrië en Irak niet zal staken.

Izmir is na Istanbul en Ankara de grootste stad van Turkije. Het land heeft te kampen met terroristisch geweld van twee kanten: Koerdische separatisten en soennitische extremisten. In de nieuwjaarsnacht schoot een terrorist 39 mensen dood in en bij een nachtclub in Istanbul. Islamitische Staat eiste de verantwoordelijkheid op.

Autobom ontploft in Turkse kustplaats Izmir
Autobom ontploft in Turkse kustplaats Izmir