In Turkije is de noodtoestand opnieuw met drie maanden verlengd, tot 19 april. Het parlement in Ankara stemde dinsdagavond in met het voorstel van de regering. 

Vicepremier Numan Kurtulmus verdedigde tijdens een emotioneel debat de noodzaak ervan onder meer door te verwijzen naar de aanhoudende terreurdaden die het land treffen. Het bloedbad in de chique nachtclub in Istanbul tijdens de nieuwjaarsviering was de laatste in de rij.

President Recep Tayyip Erdogan riep afgelopen zomer kort na de mislukte staatsgreep van 15 juli de noodtoestand uit. In oktober werd die voor het eerst verlengd en nu opnieuw.

De islamitisch-conservatieve regeringspartij AKP en de kleine ultranationalistische MHP steunden de motie. De centrum-linkse CHP en de pro-Koerdische HDP waren fel tegen.

Tientallen doden en gewonden bij aanslag op nachtclub Istanbul
Tientallen doden en gewonden bij aanslag op nachtclub Istanbul

Noodtoestand

Het uitroepen van de noodtoestand betekent volgens de Turkse grondwet dat fundamentele rechten kunnen worden beperkt of tijdelijk niet meer gelden.

President Erdogan kan verregaand per decreet regeren. Zo kan er een avondklok worden ingesteld, kunnen media worden beperkt, kunnen burgers preventief gefouilleerd worden en kan de overheid spullen in beslag nemen.