Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag op een nachtclub in Istanbul. Vlak na de jaarwisseling liep een man met een geweer de club Reina binnen en begon om zich heen te schieten. Tientallen mensen kwamen om het leven.

De politie jaagt nog op de dader. Hoewel aanvankelijk in Turkse media werd gemeld dat de dader was doodgeschoten door de politie, blijkt hij nog op vrije voeten te zijn.

De schutter opende 's nachts het vuur op bezoekers van een nieuwjaarsfeest in de Reina Club in de wijk Ortakoy, langs de Bosporus. De aanvaller schoot kort na middernacht een politieagent, die de club beveiligde, dood. Daarna opende hij het vuur op willekeurige gasten. 

In de club waren op dat moment tussen de zeshonderd en zevenhonderd mensen aanwezig. Sommige bezoekers sprongen in het water om aan de kogels te ontkomen. Zij werden later door de politie gered.

Arrestaties

De polite van Istanbul heeft acht arrestaties verrricht in het onderzoek naar aanslag. De dader is ontkomen, maar volgens minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu wordt hij snel gepakt.

Turkse media berichtten dat de politie vermoedt dat het om een man van rond de 25 jaar oud gaat uit Centraal-Azië, mogelijk uit Kirgizië, Oezbekistan of het noordwesten van China.

Ernstig

Bij de aanslag kwamen ten minste 39 mensen om het leven en raakten ten minste 65 anderen gewond, van wie drie ernstig. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken liet zondagmiddag aan NU.nl weten dat er voor zover bekend geen Nederlanders onder de slachtoffers zijn.