De Russische ambassadeur in Turkije, Andrey Karlov, is maandag in de Turkse hoofdstad Ankara doodgeschoten. Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd. De schutter is gedood.

Op videobeelden is te zien dat de dader achter de ambassadeur staat, die een toespraak aan het houden is bij de opening van een tentoonstelling. De man, gekleed in pak, schiet de ambassadeur met een pistool in zijn rug.

De schutter voerde nog een aantal kogels af op Karlov, die naar de grond was gezakt. Er raakten bij de aanval nog drie andere mensen gewond, geen van hen ernstig. 

De schutter is een politieagent uit Ankara, heeft het Turkse ministerie van Binnenlandse zaken bevestigd. Hij is bij een vuurgevecht met de politie gedood. Zijn zus en moeder zijn door de Turkse politie aangehouden.

Let op, schokkend: Russische ambassadeur doodgeschoten in Turkije
20
Let op, schokkend: Russische ambassadeur doodgeschoten in Turkije

Gülen

Het is nog niet duidelijk wat de motieven van de schutter waren. Verschillende media melden dat hij 'gerechtigheid voor Aleppo' zou hebben geroepen. Er is extra beveiliging ingezet bij de ambassade van Rusland in Ankara.

Volgens de Turkse veiligheidsdienst zijn er "sterke signalen" dat de dader banden had met de organisatie van Fetullah Gülen. Gülen wordt door Turkije verantwoordelijk gehouden voor de mislukte coup in juli.

Een adviseur van de islamitische geestelijke noemt de insinuatie dat Gülen erbij betrokken is belachelijk en zegt dat het een excuus is voor de slechte beveiliging. Gülen zelf heeft de aanslag inmiddels sterk veroordeeld. Ook de Veiligheidsraad van de VN heeft de aanslag veroordeeld en spreekt van een terreurdaad.

Erdogan

De Turkse President Recep Tayyip Erdoğan en zijn Russische college Vladimir Poetin hebben na de moord op de ambassadeur contact gehad. Ze zeggen beiden dat de aanslag bedoeld is om de band tussen Rusland en Turkije te schaden, maar dat dit niet zal lukken.

Erdogan heeft in het gesprek met Poetin zijn condoleances overgedragen aan de president en aan de familie van de vermoordde Karlov.

Poetin zei tijdens een speciaal belegd overleg in het Kremlin dat de beveiliging van Russische ambassades wereldwijd zal worden opgeschroefd en dat hij erachter wil komen wie de dader heeft aangestuurd.

Overleg

''Ondanks deze tragedie moeten wij constructief aan het werk'', zei Leonid Sloetski, de voorzitter van de buitenlandcommissie van de Russische Staatsdoema. 

Zowel Turkije als Rusland is betrokken bij het conflict in Syrië. Moskou en Teheran steunen de Syrische president Bashar al-Assad, terwijl Turkije een toekomst voor Syrië zonder Assad ziet.

Sloetski sprak zich ook uit voor voortzetting van de betrekkingen met Turkije. Het is belangrijk nu ''gezond verstand'' te gebruiken, zei hij.

Relatie

De relatie tussen Turkije en Rusland raakte dit jaar ernstig verstoord door het neerhalen van een Russisch gevechtstoestel door Turkije. Nadat Turkije daarvoor excuses heeft aangeboden, zijn de betrekkingen aanzienlijk verbeterd. De twee landen werken nauw samen bij terrorismebestrijding.

Dinsdag reist de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, naar Moskou voor gesprekken over de oorlog in Syrië. Deze gesprekken gaan gewoon door.

Rusland heeft aangekondigd dat het de zaak wil bespreken in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Reactie minister Koenders

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken noemt de moord op de Russische ambassadeur in de Turkse hoofdstad maandag een "verachtelijke aanslag". Hij veroordeelt die "in de meest sterke bewoordingen".