De Turkse veiligheidsdiensten hebben in het hele land leden gearresteerd van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP. Zeker 118 mensen zijn opgepakt, meldt staatspersbureau Anadolu maandag.

De aanhoudingen volgen op de aanslagen in Istanbul. Daar kwamen dit weekend 38 mensen om het leven door twee bomexplosies bij het stadion van de voetbalclub Besiktas. Zeker 155 mensen raakten gewond.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door de groep TAK, een afsplitsing van de Koerdische PKK-beweging.

Enkele uren na die mededeling voerden Turkse gevechtsvliegtuigen zondagavond aanvallen uit op doelen van de PKK in Noord-Irak. De toestellen vernietigden volgens de Turkse strijdkrachten onder meer een hoofdkwartier van de verboden Arbeiderspartij.

Amateurbeelden tonen explosies Istanbul
Amateurbeelden tonen explosies Istanbul

Arrestaties

In Turkije kwam de politie op meerdere plaatsen in actie. Honderden agenten, gepantserde voertuigen en een helikopter werden maandagochtend vroeg ingezet in de stad Adana, waar 25 functionarissen van de HDP werden opgepakt. In Istanbul arresteerden antiterreureenheden nog eens twintig leden van de partij.

Bij invallen in hoofdstad Ankara werden zeventien HDP-aanhangers aangehouden. Nog eens 51 arrestaties vonden plaats in de zuidelijke havenstad Mersin. Ook werden vijf mensen opgepakt in de provincie Manisa, in het westen van het land.

Het is niet de eerste keer dat de Turkse autoriteiten leden van de HDP arresteren. De Turkse autoriteiten beschuldigen de oppositiepartij er regelmatig van een verlengstuk van de PKK te zijn.