Zeker 29 doden door twee aanslagen in Istanbul

Bij twee zware explosies in Istanbul zijn zaterdagavond minstens 29 doden gevallen. Een explosie deed zich voor in de omgeving van het stadion van de voetbalclub Besiktas, de andere bij het Taksim-plein.

Zeker 166 mensen raakten gewond. Het is daarmee een van de bloedigste aanslagen in maanden in Turkije.

Minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu liet de krant Hurriyet in de nacht van zaterdag op zondag weten dat de politie tien verdachten heeft aangehouden. Hij spreekt van een "terroristische aanslag".

Er ontploften twee bommen. De bom die ontplofte bij het stadion was gericht op een politiebusje. Dat gebeurde ongeveer anderhalf uur nadat de voetbalwedstrijd tussen Besiktas en Bursaspor was afgelopen.

De supporters van de club waren tijdens de aanslag al weg bij het stadion. Volgens ooggetuigen zijn onder de slachtoffers veel agenten. 

Politie

Volgens NTV heeft de explosievenopruimingsdienst een verdacht pakket tot ontploffing gebracht dat na de eerdere explosies buiten het stadion was aangetroffen.

Verantwoordelijkheid

De verantwoordelijkheid voor de explosie is nog niet opgeëist. De verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en een afsplitsing daarvan, TAK, plegen vaker aanslagen op Turkse veiligheidstroepen. Ook IS heeft eerder aanslagen gepleegd in Turkije. 

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie