Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil opheldering van de Turkse autoriteiten over imams in Nederland die informatie zouden vergaren over Turks-Nederlandse Gülen-sympathisanten.

Dat zei minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken vrijdag.

Aanleiding is berichtgeving op BNR Nieuwsradio over spionage door Turkse imams die in ons land actief zijn. Zij zouden persoonlijke gegevens verzamelen van journalisten, organisaties en scholen van mensen die ervan worden verdacht aanhanger van Fethullah Gülen te zijn.

De Turkse regering beschuldigt Gülen ervan achter de mislukte coup te zitten deze zomer.

Turkse bemoeienis

Volgens Asscher is het niet de bedoeling dat mensen hier informatie verzamelen over Nederlanders van Turkse afkomst. Hij wil nu eerst de feiten achterhalen, zei hij.

In april protesteerde het kabinet al bij de Turkse regering over bemoeienissen van het Turkse consulaat met Turkse Nederlanders. Zij werden opgeroepen om beledigingen aan het adres van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan te melden.

De Islamitische Stichting Nederland (ISN) verwerpt aantijgingen dat zij betrokken is bij het verzamelen van inlichtingen over Turkse Nederlanders. Bij de ISN zijn zeker 145 moskeeën in Nederland aangesloten.