Als de Europese Unie ''nog verder gaat'', zal Turkije de grenzen openstellen. Dat zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vrijdag.

Als Erdogan de daad bij het woord voegt, betekent dat het einde van de vluchtelingendeal tussen Turkije en de EU. 

Erdogan uit het dreigement een dag nadat in het Europese Parlement is gestemd om de toetredingsgesprekken met Turkije te bevriezen. Het parlement vindt dat Turkije ''disproportionele onderdrukkende maatregelen" heeft genomen sinds de verijdelde staatsgreep in juli.

"Noch ik, noch dit volk zal zich laten beïnvloeden door deze bedreigingen", zei de Turkse president op een bijeenkomst in Istanbul, die live werd uitgezonden. 

De oproep van het parlement is niet bindend. De meeste lidstaten en de Europese Commissie willen de toetredingsgesprekken met Turkije vooralsnog niet stopzetten. In december staat de kwestie op de agenda.

Erdogan: 'Als de EU nog verder gaat open ik de grenzen'
Erdogan: 'Als de EU nog verder gaat open ik de grenzen'

Vluchtelingendeal

De deal die Turkije begin dit jaar met Europa sloot, bestaat eruit dat de Turkse autoriteiten actief tegengaan dat vluchtelingen en andere migranten de Egeïsche Zee oversteken naar Griekenland. Wie dat toch doet, wordt teruggestuurd naar Turkije. Dat land ontvangt in ruil voor de medewerking Europese miljarden.

Verder stond in de overeenkomst dat er snel zicht moet komen op afschaffing van de visumplicht voor Turken die naar de EU willen reizen. Dan moet Turkije echter eerst aan een reeks voorwaarden voldoen en dat is volgens Brussel nog niet het geval.