Turks protest tegen omstreden wetsvoorstel over seksueel misbruik

Duizenden mensen zijn zaterdag de straat op gegaan in Turkije om te protesteren tegen een wetsvoorstel waarmee mannen straf voor seksueel misbruik zouden kunnen omzeilen. 

Volgens het wetsvoorstel, dat is ingezien door persbureau Reuters, zou veroordeling voor seksueel misbruik voor onbepaalde tijd worden uitgesteld wanneer de dader met het slachtoffer trouwt. Het voorstel geldt voor misbruik dat voor 16 november 2016 is gepleegd en dat zonder geweld, bedreiging of trucage gepaard ging.   

In Istanbul protesteerden zaterdag tenminste drieduizend mensen tegen het voorstel van de regerende AK-partij. Ook in Izmir, Trabzon en de hoofdstad Ankara werd geprotesteerd. Demonstranten hielden borden omhoog met teksten als: "Dit laten we niet gebeuren. Verkrachting kan niet gelegaliseerd worden!"

'Oplossing'

Volgens de Turkse premier Binali Yildirim moet de wet een oplossing bieden voor mannen die in de gevangenis zitten en volgens religieus gebruik en met toestemming van de familie getrouwd zijn met minderjarige meisjes.

"Je hebt mensen die minderjarig zijn en trouwen. Die kennen de wet niet, dan krijgen ze kinderen en moet de vader naar de gevangenis. Vrouw en kinderen blijven dan alleen achter. Dan krijg je gebroken families." Het is volgens Yildirim absoluut niet de bedoeling om "amnestie te geven voor verkrachting."

Een burgerlijk huwelijk sluiten met een minderjarige mag in Turkije niet, maar op het Turkse platteland zijn religieuze huwelijken met minderjarigen niet ongebruikelijk.

Lees meer over:
Tip de redactie