Turkije geeft 3.200 geschorste agenten baan terug

Vier maanden na de mislukte couppoging heeft de Turkse overheid 3.200 politiemensen opnieuw aan het werk gezet. 

Het gaat om agenten die waren geschorst, omdat ze banden zouden hebben met de geestelijke Fethullah Gülen. Die wordt door Ankara gezien als het brein achter de mislukte poging tot een staatsgreep.

De politietop meldde de terugkeer van de geschorste agenten woensdag aan het Turkse staatspersbureau Anadolu. De Turkse regering van president Recep Tayyip Erdogan heeft tienduizenden medewerkers geschorst wegens mogelijke betrokkenheid bij de couppoging.

Als uit onderzoek blijft dat de geschorste medewerkers geen blaam treft, kunnen ze weer aan het werk gaan, anders volgt ontslag.

Turkije-rapporteur

Een geplande reis naar Turkije van de Turkije-rapporterur van het Europees Parlement is geannuleerd. Turkije weigert met Kati Piri in gesprek te gaan over de toestand van gearresteerde Koerdische parlementariërs.

Piri zou donderdag in gesprek gaan met de Turkse regering, samen met Elmar Brok, de voorzitter van de buitenlandcommissie van het Europees Parlement. Parlementsvoorzitter Martin Schulz vernam echter dat Turkije hier geen behoefte aan heeft, waarna hij de trip heeft gecanceld.

Toetredingsonderhandelingen

Turkije gaf volgens de zegsman geen motivatie voor de weigering. Het is echter aannemelijk dat die te maken heeft met de uitspraak van Piri dat de EU de toetredingsonderhandelingen met Turkije moet bevriezen.

Ze zei dat vorige week in reactie op een zeer kritisch rapport van de Europese Commissie over de "terugval" van Turkije op het gebied van de rechtsstaat en mensenrechten.

Asielaanvragen

In Duitsland heeft een deel van de dertig Turkse soldaten die gelegerd zijn op de basis Ramstein asiel aangevraagd. Zij willen volgens Zeit Online niet terug naar hun eigen land.

Hun aanvraag houdt vermoedelijk verband met de staatsgreep die half juli in Turkije plaatsvond. Na de coup werden in Turkije vele duizenden soldaten gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de coup. Verder heeft de Turkse overheid vele honderden rechters en journalisten opgepakt en de vrijheid van meningsuiting beperkt.

Lees meer over:
Tip de redactie