Timmermans ziet rol Gülenbeweging bij mislukte staatsgreep Turkije

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans zegt dinsdag in een interview in het Belgische weekblad Knack dat er "steeds meer indicaties" zijn voor een rol van de Gülenbeweging bij de mislukte staatsgreep in Turkije in juli. 

Turkije ziet de in de VS wonende Turkse geestelijke Fethullah Gülen als het brein achter de couppoging, maar daar is tot nu toe weinig bewijs voor.

"Het is ondertussen duidelijk dat hetgeen president Recep Tayyip Erdogan zegt over de rol van de Gülenbeweging in de staatsgreep geen totale onzin is" zet de Nederlandse EU-commissaris daar tegenover. "Op basis van Amerikaans onderzoek zijn er steeds meer indicaties dat die beweging wel degelijk een rol heeft gespeeld."

Timmermans was nauw betrokken bij de totstandkoming van het vluchtelingenakkoord tussen Europa en Turkije. Ook maakt hij zich grote zorgen over de terugval van de rechtsstaat in Turkije sinds de verijdelde coup.

Erdogan heeft sindsdien verscheidene keren om Gülens uitlevering gevraagd. Kort na de verkiezing van Donald Trump deed de Turkse president ook al een beroep op de aanstaande president van de VS.

EU-lidmaatschap

Erdogan zei maandag te overwegen een referendum aan het Turkse volk voor te leggen over het EU-lidmaatschap. De relaties tussen Brussel en Ankara zijn moeizaam.

Turkije verwijt de EU niet over de brug te komen met de beloofde visumvrijstelling en geld voor de opvang van vluchtelingen.

Volgens Timmermans functioneert het vluchtelingenakkoord. "Erdogan klaagt wel dat we niet snel genoeg betalen, maar dat gaat best snel. De activiteiten van de mensensmokkelaars zijn fors gedaald en als mensen worden uitgewezen uit Griekenland, neemt Turkije hen nog altijd op."

Tip de redactie