Turkije uit frustraties over moeizame gesprekken over toetreding EU

Tijdens een bezoek van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier aan Turkije, heeft Turkije zijn frustraties uitgesproken over de moeizame gesprekken over toetreding tot de EU. 

Steinmeier sprak op zijn beurt zijn zorgen uit over de aanhoudende arrestaties in Turkije sinds de mislukte coup van juli.

Turkije heeft genoeg van de neerbuigende houding van Europa in de gesprekken, stelde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu.

Tegelijkertijd zei de Turkse premier Binali Yildirim dinsdag voor het Turkse parlement dat het voor Europa tijd is om te kiezen voor Turkije of de vijand.

Yildirim voegde daaraan toe dat Turkije waarschijnlijk niet van plan is om zijn strenge antiterreurwetgeving in te trekken. Europa had hierom gevraagd vanwege de beoogde visumregeling, waardoor Turkse burgers zonder visum naar Europa kunnen reizen.

Doodstraf

Een ander heikel punt in de toetredingsgesprekken is de mogelijkheid tot herinvoering van de doodstraf in Turkije. Daarover zei de Turkse premier dat het aan de bevolking zelf is om een besluit te nemen over eventuele herinvoering.

De aankondiging van een onderzoek naar de mogelijkheden van een herinvoering van de doodstraf leidde tot woede binnen de EU en wordt gezien als een breekpunt voor toetreding tot de Unie.  

Gesprekken

Sinds de mislukte couppoging in Turkije en het opvolgende harde optreden van de regering Erdogan zijn de spanningen tussen Europa en Turkije toegenomen. Die spanningen komen tot uiting in de toetredingsgesprekken. De gesprekken vloeien voort uit het vluchtelingenakkoord tussen de EU en Turkije.

Binnen de EU bestaat grote verdeeldheid over het voortzetten van de gesprekken met Turkije. Landen als Luxemburg en Oostenrijk willen de gesprekken stoppen, maar dat vinden landen als Nederland, Duitsland en Frankrijk te risicovol gezien de andere afspraken uit het vluchtelingenakkoord.

De Europese Commissie stelde vorige week daarnaast in een voortgangsrapportage over het toetredingsproces dat Turkije zich sinds de verijdelde staatsgreep van juli heeft verwijderd van Europa en "significante vooruitgang" moet boeken.

NUwerk

Tip de redactie