De pro-Koerdische HDP legt haar werk in het Turkse parlement neer naar aanleiding van de aanhouding van een aantal volksvertegenwoordigers. 

Een woordvoerder van de partij zei dat de parlementariërs verstek zullen laten gaan bij vergaderingen van het voltallige parlement en van parlementaire commissies.

Vrijdag zijn elf pro-Koerdische parlementsleden opgepakt, onder wie twee voorzitters van de HDP. De regering beschouwt de HDP, de op een na grootste oppositiepartij van Turkije, als een verlengstuk van de PKK.

De HDP was afgelopen jaar de eerste Koerdische partij ooit die de kiesdrempel haalde en dus met vertegenwoordigers in het Turksee parlement terecht kwam.

Na de aanhouding volgde een aanslag in de zuidoostelijke stad Diyarbakir. De Turkse regering houdt militante Koerden verantwoordelijk, ook al heeft IS de aanslag ook opgeëist. Bij de aanslag kwamen elf mensen om en vielen ruim honderd gewonden.

Spanningen

Naar aanleiding van de aanslag werden opnieuw pro-Koerdische politici opgepakt. Het staatspersbureau Anadolu meldt dat de aanhoudingen zijn verricht in de zuidoostelijke provincie Adana. De antiterreurpolitie zette bij de actie helikopters in.

De spanningen tussen de Turkse autoriteiten en Koerdische groepen zijn de afgelopen week fors opgelopen. De Turkse autoriteiten hebben sinds de coup in juli meer dan 110.000 mensen opgepakt of uit de functie ontheven vanwege vermeende banden met de coupplegers. Het gaat vooral om militairen, rechters, journalisten, politici en docenten. 

NAVO en EU

De ontwikkelingen baren veel Europese landen en de VS zorgen omdat ze de Turkse democratie lijken uit te hollen. Turkije is een belangrijk lid van de NAVO en wil graag lid worden van de Europese Unie.

Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement, liet weten dat het vastzetten van de Koerdische leiders de "duurzame relatie" tussen de EU en Turkije onder druk zet.