De soennitische extremisten van Islamitische Staat (IS) hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor een bomaanslag in de Oost-Turkse stad Diyarbakir. 

Ze stellen dat via hun nieuwsmedium Amaq. Bij de aanslag met een autobom vielen vrijdag acht doden en vielen meer dan honderd gewonden.

De explosie volgde na de aanhouding van leden van de pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP). Volgens de Turkse regering is de explosie veroorzaakt door een autobom.

De Turkse premier Binali Yildirim heeft gezegd dat Koerdische extremisten van de PKK achter de aanslag zitten. Een van de daders is gedood en was vermoedelijk lid van de Koerdische arbeiderspartij (PKK), aldus Yildirim.

Politie

Ooggetuigen meldden dat de explosie zich voordeed in de omgeving van het hoofdbureau van de politie. Volgens de Turkse minister van Justitie zijn onder de slachtoffers zowel burgers als agenten. Eén aanslagpleger is omgekomen.

De explosie vond plaats nadat in de nacht van donderdag op vrijdag elf parlementsleden, onder wie de twee voorzitters van de HDP, waren aangehouden. De regering van president Recep Tayyip Erdogan beschouwt de HDP als een verlengstuk van de verboden PKK.