In de overwegend Koerdische stad Diyarbakir in Zuidoost-Turkije zijn vrijdag acht doden en zeker honderd gewonden gevallen na een explosie bij een politiebureau. De explosie volgt na de aanhouding van leden van de pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP).

De Turkse premier Binali Yildirim bevestigt de aantallen. Volgens de Turkse regering is de explosie veroorzaakt door een autobom. Terreurbeweging Islamitische Staat heeft de aanslag opgeëist.

Ooggetuigen meldden dat de explosie zich voordeed in de omgeving van het hoofdbureau van de politie. Volgens de Turkse minister van Justitie zijn onder de slachtoffers zowel burgers als agenten. Eén aanslagpleger is omgekomen.

De explosie vond plaats nadat in de nacht van donderdag op vrijdag elf parlementsleden, onder wie de twee voorzitters van de HDP, waren aangehouden. De regering van president Recep Tayyip Erdogan beschouwt de HDP als een verlengstuk van de verboden PKK.

Aanhouding

Na de aanhoudingen was het onrustig in Diyarbakir. Figen Yuksekdag, een van de leiders van de HDP, werd daar donderdagnacht gearresteerd.

In de hoofdstad Ankara viel de politie het huis binnen van medepartijleider Selahattin Demirtas. Ook waren er invallen in het hoofdkantoor van de partij in Ankara.

De reden van de aanhouding van Demirtas is onduidelijk. Verschillende media melden dat hij wordt beschuldigd van het maken van propaganda voor de PKK, terwijl de Turkse zender Analou meldt dat hij wordt beschuldigd van opruiing tijdens de protesten in 2014.

Vrijdagochtend meldt ook HDP-parlementariër Imam Tascier dat hij in zijn hotel in Turkije in hechtenis is genomen door de politie. De Europese Unie laat in een reactie weten "extreem bezorgd" te zijn over de arrestaties. In Duitsland moet de Turkse consul tekst en uitleg geven over de aanhoudingen. Het land dringt aan op de vrijlating van de politici. 

Onderzoek

Volgens premier Yildirim ''weigerden de parlementsleden verklaringen af te leggen in strafrechtelijke onderzoeken''. Hij erkende dat democratisch gekozen vertegenwoordigers normaal gesproken alleen door verkiezingen hun zetel kunnen kwijtraken, maar zei dat dit anders ligt voor politici die ''terrorisme aanmoedigen''.

Van de 59 HDP-parlementariërs gelden er inmiddels 50 als verdachte. Uit protest weigeren velen mee te werken met de autoriteiten.

Explosie Turkije

Explosie Turkije

Grondwetswijziging

In mei stemde het Turkse parlement in met een grondwetswijziging die het mogelijk maakte de onschendbaarheid van parlementsleden in Turkije af te schaffen.

Volgens critici is de wetswijziging vooral door president Erdogan bedacht om de pro-Koerdische partij HDP aan te pakken. De president zegt dat die partij een spreekbuis is van de PKK. De HDP is met 59 van de 550 zetels de grootste pro-Koerdische oppositiepartij in het Turkse parlement.

In Turkije is nog steeds de noodtoestand van kracht na de mislukte staatsgreep op 15 juli van dit jaar.