De Turkse president Recep Tayyip Erdogan verwijt Duitsland een "schuilplaats voor Gülenisten en andere terroristen" te zijn geworden.

Hij stelde dat het land van bondskanselier Angela Merkel weigert aanhangers van geestelijke Fethullah Gülen uit te zetten.

Turkije claimt dat Gülen, die in de VS woont, het brein is achter de militaire coup in Turkije in juli. Erdogan wil dat de VS de geestelijke uitlevert aan Turkije. Bewijsmateriaal dat de betrokkenheid van Gülen bij de coup zou bewijzen, wordt nu door de VS bekeken.

Behalve tegen Gülenisten zou Duitsland ook al drie decennia niets doen aan militanten van de Koerdische beweging PKK, die al dertig jaar strijden voor een autonoom gebied, en de linkse splintergroep DHKP-C.

Overzicht: Schorsingen en arrestaties in Turkije sinds couppoging

Overzicht: Schorsingen en arrestaties in Turkije sinds couppoging
Overzicht: Schorsingen en arrestaties in Turkije sinds couppoging

Vrijhaven voor terreur

Volgens Erdogan zal de geschiedenis oordelen over Duitsland. "Wij hebben geen enkele verwachtingen van Duitsland. Maar het land zal de boeken ingaan als een vrijhaven voor terroristen." De Turkse president deed zijn uitspraken tijdens een bijeenkomst met journalisten in zijn paleis in Ankara.

Turkije en Duitsland botsten de laatste maanden vaker, onder meer over de vraag of de Duitse komiek Jan Böhmermann te ver ging toen hij Erdogan een geitenneuker en een pedofiel noemde. Het OM in Duitsland besloot onlangs de cabaretier niet te vervolgen voor belediging van een staatdshoofd; Erdogan is tegen deze uitspraak in beroep gegaan.