'Homofobe flyers mogelijk afkomstig van volgers Turkse prediker Yahya'

De flyers met anti-homoteksten die inwoners van Amsterdam-West het afgelopen weekeinde ontvingen, zijn vermoedelijk verspreid door volgelingen van de omstreden Turkse prediker Harun Yahya.

Dat stelt de Volkskrant na eigen onderzoek.

De krant heeft de likes op de Facebookpagina's die in de flyer worden genoemd bekeken. De meeste steunbetuigingen zijn afkomstig van mensen die openlijk de omstreden Turkse publicist aanhangen. Op de folder zelf is de naam Yahya overigens niet terug te vinden.

De politie Amsterdam, die de flyers onderzoekt, wil de suggestie niet bevestigen. De eigenaars van de profielen die de Facebookpagina's hebben geliket, reageren niet op verzoeken van de Volkskrant voor nadere uitleg.

Evolutieleer

Harun Yahya, wat een pseudoniem is voor Adnan Oktar, schreef sinds de jaren tachtig een groot aantal boeken over politiek en religie. Hij claimt onder meer dat de evolutieleer een 'valse ideologie' is en ontkent het bestaan van biologische evolutie. De Holocaust en 9/11 zouden volgens Yahya 'complotten van de darwinisten' zijn.

De prediker veroordeelt homoseksualteit. Yahya, die ook zijn eigen religieuze zender heeft, werd in 2008 in Turkije veroordeeld voor het leiden van een criminele organisatie. Hij zou zijn aanhangers onder valse voorwendselen lid hebben gemaakt van zijn beweging en vervolgens financieel uitgekleed hebben. 

Spoeddebat

COC Nederland heeft tientallen boze meldingen ontvangen over de flyer. De belangenorganisatie roept mensen op aangifte te doen bij de politie. De Amsterdamse gemeenteraad houdt donderdag een spoeddebat over de flyer.

Er vonden de afgelopen dagen meer incidenten plaats tegen homoseksuelen. Zo werden achter Amsterdam Centraal twee homoseksuelen in elkaar geslagen en bekladden in Leiden extreem-rechtse jongeren het regenboogzebrapad in het centrum.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie