Twee Rotterdammers aangehouden om spanningen Turkse gemeenschap

De politie heeft afgelopen dagen nog twee Rotterdammers (31 en 44) opgepakt in het onderzoek naar bedreigingen binnen de Turkse gemeenschap na de Turkse couppoging afgelopen zomer. Beiden zijn na verhoor weer vrijgelaten.

De 31-jarige man wordt verdacht van opruiing en belediging, voornamelijk op social media. De andere zou zich schuldig hebben gemaakt aan bedreiging op sociale media.

Een speciaal politieteam in Rotterdam onderzoekt alle aangiften en meldingen die zijn gedaan na de couppoging in Turkije in juli. Begin deze maand werden door dit team een 42- en een 43-jarige Rotterdammer aangehouden op verdenking van opruiing, belediging, vernieling, bedreiging en haatzaaien. Het onderzoek van het speciale politieteam loopt nog, meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

De bedreigingen zijn vooral gericht aan het adres van (vermeende) aanhangers van de geestelijke Fethullah Gülen, die volgens de Turkse regering het brein achter de mislukte staatsgreep is. Gülen zelf, die in de Verenigde Staten woont, heeft alle betrokkenheid bij de couppoging ontkend.

Lees meer over:
Tip de redactie