Erdogan vindt verlenging noodtoestand Turkije een goed idee

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt het een goed idee om de noodtoestand in het land met drie maanden te verlengen. De noodtoestand zou eigenlijk over drie weken eindigen.

Eerder gaf de Nationale Veiligheidsraad in Turkije het advies om de noodtoestand te verlengen. Erdogan, die na de mislukt couppoging in juli de noodtoestand afkondigde, is voorzitter van de Nationale Veiligheidsraad. 

Erdogan denkt dat hij op de steun van zijn bevolking kan rekenen voor een langere noodtoestand. "De regering zal de benodigde inschatting maken en vervolgens noodzakelijke stappen nemen.''

De noodtoestand geeft de Turkse regering verregaande bevoegdheden. Zo kunnen de persvrijheid en de vrijheid van vergadering worden beperkt of helemaal buiten werking worden gesteld. Ook geeft het de ruimte het land te 'zuiveren' van Gülen-aanhangers. 

Video: Wie is Fethullah Gülen?

Gülen

De autoriteiten openden na de mislukte coup direct de jacht op aanhangers van de islamitische geleerde Fethullah Gülen. Hij zou verantwoordelijk zijn voor de mislukte coup en daarom wil Erdogan zijn gevolg volledig uit Turkije laten verdwijnen. Daarvoor zijn tot nu toe 32.000 aanhoudingen verricht binnen de Gülen-beweging.

Procedures

Volgens de Turkse minister van Justitie, Bekir Bozdag, lopen er nog zo'n 70.000 gerechtelijke procedures tegen mensen die verdacht worden van het hebben van banden met Gülen.

Gülen ontkent betrokken te zijn geweest bij de couppoging. Turkije heeft Amerika formeel om zijn uitlevering gevraagd. Bozdag zei woensdag dat Amerika heeft toegezegd binnen enkele dagen met een reactie op het verzoek te komen.

Lees meer over:
Tip de redactie