Als de Verenigde Staten besluiten Fethullah Gülen uit te leveren aan Turkije, dan zal de geestelijke daaraan meewerken.

Dat zei Gülen in een interview met de Duitse omroep ZDF"Als de VS ja zegt, dan ga ik."

Mocht de VS dat besluiten, dan is de 75-jarige geestelijke ook bereid voor een internationale onderzoekscommissie te verschijnen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wijst Gülen en zijn Hizmet-beweging aan als de aanstichters van de coup, die half juli werd afgewend.

In de commissie zouden experts uit de Verenigde Staten, Duitsland, Nederland en andere landen plaats moeten nemen. Gülen zei dit tegen journalisten van het Duitse persbureau DPA, het weekblad Die Zeit en het Spaanse dagblad El País.

Gülen zal de eventuele uitkomst van het onderzoek naar de mislukte staatsgreep accepteren. Mochten er aanhangers betrokken zijn geweest, dan zal hij akkoord gaan met de daarbijbehorende straf. 

Bekijk een fragment uit het interview

Uitlevering

Turkije heeft de VS al twee keer gevraagd om Gülen uit te leveren, waarvan een keer vanwege de mislukte couppoging en een keer vanwege criminele activiteiten.

De Turkse aanklagers willen dat Gülen twee keer levenslang en een extra 1.900 jaar celstraf krijgt wegens 'het op gewelddadige manier proberen de constitutionele orde onderuit te halen' en het 'leiden van een terroristische organisatie'.

Erdogan

Gülen is ervan overtuigd dat zijn rivaal, de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, de coup op touw heeft gezet om daarna een grootscheepse zuivering te kunnen doorvoeren. De plannen daarvoor had Erdogan al jaren klaarliggen, "het wachten was alleen nog op de juiste gelegenheid".

De geestelijke zei dat de machthebbers in Turkije nu volkomen los zijn geslagen. "Ze zullen zich niets aan wet of recht gelegen laten liggen. Internationaal recht is niet genoeg om ze te stoppen. Alleen de Europese Unie, Verenigde Staten en NAVO kunnen hen dwingen terug te keren naar de regels en de grondwet te respecteren. Ze zullen niet makkelijk opgeven wat ze al bereikt hebben als er geen internationale druk komt'."

De 75-jarige Gülen woont al sinds 1999 als balling in de Amerikaanse staat Pennsylvania.