Turkije heeft de Verenigde Staten gevraagd om Fethullah Gülen uit te leveren vanwege de mislukte couppoging.

Eerder vroeg Turkije ook al om de uitlevering van Gülen, maar dat was toen formeel niet vanwege de coup. Nu is die gebeurtenis wel de reden voor het uitleveringsverzoek.

De regering in Ankara beschouwt de islamitische geleerde als het brein achter de couppoging van 15 juli.

De 75-jarige Gülen woont al sinds 1999 als balling in de Amerikaanse staat Pennsylvania.

De Turkse president Erdogan heeft de zaak onlangs tijdens de bijeenkomst van de G20 in China besproken met zijn Amerikaanse ambtgenoot Obama. De president van de VS heeft Erdogan bij die gelegenheid te verstaan gegeven dat de Amerikanen over de zaak beslissen op een zuiver wettelijke basis, niet op een politieke.

Volgens Erdogan heeft de Amerikaanse regering geen reden om Gülen te beschermen. Een mogelijke uitlevering kan jaren duren.

Video: Wie is Fethullah Gülen?

Levenslang

De Turkse  aanklagers willen dat Gülen twee keer levenslang en een extra 1.900 jaar celstraf krijgt wegens ‘het op gewelddadige manier proberen de constitutionele orde onderuit te halen' en het 'leiden van een terroristische organisatie'.

In augustus stuurde het Amerikaanse ministerie van Justitie al een team naar Turkije om te onderzoeken of Gülen achter criminele activiteiten zou zitten. Daarbij richten de Amerikanen zich op de beschuldigingen over de criminele activiteiten, bij gebrek aan formeel bewijs over zijn vermeende betrokkenheid bij de coup.

Sinds de mislukte coup heeft Turkije meer dan 100 duizend soldaten, agenten en ambtenaren ontslagen of geschorst. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij het netwerk van Gulen.