Turkije heeft 28 burgemeesters ontslagen die zouden sympathiseren met militante Koerden. In deze steden, in het zuid-oosten van het land, zijn nieuwe ambtenaren aangesteld.

De afgezette burgemeesters waren democratisch gekozen.

In de steden en dorpen had de pro-Koerdische HDP een meerderheid. President Tayyip Erdogan had eerder deze week al aangekondigd dat het afzetten van alle pro-Koerdische ambtenaren in het gebied een prioriteit was voor Turkije.

De strijd tussen Turkije en de Koerdische PKK is de afgelopen maanden weer opgelaaid, mede na een aantal bloedige aanslagen in Turkije.

SInds half augustus voert Turkije aanvallen uit op de Koerdische troepen in het noorden van Syrië. Turkije steunt Syrische rebellen die strijd leveren met de Koerdische YPG-militie met tanks.

Overwinningen

Ook worden stellingen van de Syrian Democratic Forces (SDF), een coalitie die deels uit Koerdische strijders bestaat, en hun bondgenoten bestookt door Turkse gevechtsvliegtuigen en geschut. Turkije en de VS eisen dat de Koerden zich uit de omgeving van Jarablus terugtrekken naar de oostelijke of linkeroever van de rivier de Eufraat.

De Koerdische YPG-militie heeft de afgelopen maanden diverse overwinningen op IS geboekt en onder meer de stad Manbij terug veroverd. Dit tot grote onvrede van Turkije, die niet wil dat de Koerden hun gebied bij de Turkse grens uitbreiden.

Protest

In het zuidoosten van Turkije is zondag gedemonstreerd tegen het besluit van de overheid om tientallen burgemeesters te vervangen door bewindvoerders. De politie moest traangas en waterkanonnen inzetten om betogers uiteen te drijven.

De nieuwe bewindvoerders beleefden onder meer een onrustige werkdag in Suruç, vlakbij de grens met Syrië. Daar verzamelden betogers zich volgens veiligheidsbronnen bij lokale overheidsgebouwen.

Onrust

Ook op andere plekken in de stad werd gedemonstreerd. Het was ook onrustig in de stad Diyarbakir en in de provincie Hakkâri, bij de grens met Irak.

De HDP heeft fel gereageerd op het verwijderen van de burgemeesters. De partij sprak over een ,,administratieve coup''. De Turkse minister Bekir Bozdag (Justitie) stelde op zijn beurt dat ,,gekozen worden functionarissen geen vrijbrief geeft om misdrijven te begaan''.